САВА СЕМБЕРИЈА: ПОЧЕЛА ПРЕРАДА ГРАШКА :: Semberija INFO ::

 

САВА СЕМБЕРИЈА: ПОЧЕЛА ПРЕРАДА ГРАШКА


Ових дана запослени у Фабрици за прераду воћа и поврћа „Сава Семберија“  врше прераду грашка који је произведен на парцелама Пољопривредног добра „Семберија“.

Стево Филиповић, директор фабрике „Сава Семберија“ каже да је почетком године извршен изузетно квалитетан ремонт постројења, након чега је услиједило вакумирање купуса и паковање киселог купуса у тегле који је извезен за Дубаи.

„У међувремену смо почели реализацију „слатког“ програма, али и прераду грашка. Уговорили смо откуп између 150 и 200 тона грашка од ПД „Семберија“. Добили смо квалитетан грашак и дневно прерађујемо петнаестак тона. Након грашка, почећемо прераду бораније коју смо произвели на њивама у власништву „Саве“, површине око шест хектара, те боранију коју је произвела ПД „Семберија“ на површини од девет хектара. Надамо се да ћемо прерадити од 350 до 450 тона грашка и бораније. Грашак нисмо прерађивали још од 2017. године. Наше опредјељење је да што више сировине откупимо од домаћих произвођача“, каже Филиповић истичући да се само мање количине сировине увозе из Србије.
 

Фабрика „Сава Семберија“ измирила је све обавезе према добављачима сировине у Семберији, а у овој години имају потписане уговоре о испоруци сировине са око 200 пољопривредника.

У љетњим мјесецима „Сава“ ће прерађивати вишњу, краставац, парадајз, паприку, цвеклу и друго поврће и воће. Планирано је да се преради око 8.000 тона сировине, али ће све зависити од приноса и временских услова.
Филиповић каже да је „Сава Семберија“ отворена за сарадњу, како са својим кооперантима, пољопривредницима из Семберије, тако и са локалном управом и ресорним министарством у Влади РС.

Семберија инфо