Донација Европске уније: Потписани уговори са 38 лица :: Semberija INFO ::

 

Донација Европске уније: Потписани уговори са 38 лица


У оквиру Програма за опоравак од поплава, који финансира Европска унија, а спроводи УНДП, у Бијељини је данас потписано 38 уговора са пољопривредницима којима су током поплава 2014. године страдала домаћинства и имања.
 
Драган Божић из Новог Насеља Јања изјавио је да се бави пољопривредом и сточарством и да ће му пластеник који је добио бити од помоћи.
 
,,Добио сам пластеник за узгој поврћа, али можда ћемо се одлучити да узгајамо и цвијеће, видјећемо. У сваком случају, захвалио бих Европској унији на помоћи'', рекао је Божић.
 
Замјеник резидентног представника Развојног програма Уједињених нација у БиХ Сухроб Хошмухамедов истакао је да је прва фаза Програма за опоравак трајала од 2014. до 2016. године, када је обновљено 900 кућа, 10 школа и два дијела водоводног система.


 
,,Свеукупна инвестиција у оквиру програма помоћи у Бијељини износи 11 милиона КМ, а у првој фази је већ утрошено 8,2 милиона'', каже Хошмухамедов.
 
Градоначелник Бијељине Мићо Мићић нагласио је да је Програм за опоравак показао да је Семберија највише страдала током великих поплава.


 
,,Наша штета је процијењена на 392 милиона, а наш град  је добио највише ваучера, око 6.500, значи више од 25 милиона је дато кроз ваучере. Међутим, још није све урађено'', рекао је Мићић.
 
Током друге фазе Програма за опоравак од поплава на подручју Семберије биће обновљено још 120 кућа.
 
А.Љ.