ДОДАТНЕ МЈЕРЕ КОНТРОЛЕ И ЗАШТИТЕ СТАНОВНИШТВА :: Semberija INFO ::

 

ДОДАТНЕ МЈЕРЕ КОНТРОЛЕ И ЗАШТИТЕ СТАНОВНИШТВА


Након свих мјера заштите од ширења вируса корона, нажалост, морамо констатовати да имамо једног обољелог од овог опасног вируса. Предузели смо све мјере да се епидемија не проширује, изјавио је градоначелник Бијељине Мићо Мићић након данашње сједнице Градског штаба за ванредне ситуације, истакавши да је тренутно 823 грађана под епидемиолошким кућним надзором, док је троје њих у стационару.

„Настављамо координацију рада свих служби, а од санитарних инспектора са граничних прелаза  очекујемо да достављају рјешања о карантину и изолацији  Комуналној полицији, Дому здравља и  редовној полицији, јер ће се на такав начин најбоље пратити поштовање одлуке о карантину. С обзиром на то да имамо већ једног  зараженог вирусом корона, директорка Болнице је предложила да се оспособи додатних педесет кревета у болничком карантину. Набавићемо и додатних двадесетак боца кисеоника. Карантин на Рачи добиће електрично енергију и воду за пиће. Настављамо дезинфекцију комплетног градског подручја. Тренутно нема нових миграната на овом подручју и то је добра вијест. Од данас су затворени и гранични прелази Рача и Павловића мост, те и не очекујемо велики број долазака људи из иностранства“, истакао је Мићић, нагласивши да ће посебно бити контролисани теретни камиони који стижу са кризног подручја.

Душко Миловановић, директор Дома здравља Бијељина истакао је да је након што је откривен први случај корона вируса у Бијељини, Хигијенско – епидемиолошка служба Дома здравља предузела додатне мјере идентификације свих контаката које је обољели имао у протеклим данима.



„Предузели смо све мјере у складу са препорукама струке за овакву ситуацију. Нема разлога за панику и ми настављамо да пратимо развој епидемиолошке ситуације. Већ смо успоставили сарадњу са Републичком здравственом инспекцијом на граничним прелазима. Очекујемо у наредном периоду мањи број особа које ћемо стављати под епидемиолошки надзор. Сада смо возаче, који возе у међународном транспорту, ставили међу приоритете, када је њихова контрола у питању. И даље наглашавамо да грађани све контакте са здравственим службама треба да остварују телефонским путем“, изјавио је Миловановић.

Директорка Болнице „Свети врачеви“ Милица Ловирић изјавила је да су након првог случаја ЦОВИД 19 у Бијељини, узети брисеви чланова његове породице и послати у Институт за јавно здравље у Бањалуци.

„Тренутно имамо четири особе у кућном карантину, осим 823 особе које су у кућном надзору. Апелујем да треба поштовати одлуке Владе РС, наредбе Кризног штаба за ванредне ситуације, те да становништво треба избјегавати окупљања у кућама и становима у вечерњим и ноћним сатима. На тај начин ће заштитити своје здравље и здравље свих других грађана. Морају се појачати мјере личне хигијене, да би се прекинули ланци ширења вируса корона. Нема разлога за панику, али сви морају дисциплиновано радити на спречавању ширења вируса. Бијељинска болница ће проширити капацитет карантина и ангажовати додатну опрему. Имамо довољно респиратора, друге опреме и материјала за лијечење пацијената“, истакла је докторка Ловрић.

портал Семберија инфо (Љ.Љубојевић)