ПРИВРЕДНИЦИ ТРАЖЕ ПОМОЋ ОД ГРАДА И ВЛАДЕ РС :: Semberija INFO ::

 

ПРИВРЕДНИЦИ ТРАЖЕ ПОМОЋ ОД ГРАДА И ВЛАДЕ РС


Прва наша обавеза је да се побринемо за здравље запослених радника, за здравље свих суграђана, изјавио је Миленко Стевановић, предсједник Привредног савјета града Бијељина, директор предузећа „Стеко центар“,  након данашњег састанка овог привредног форума, истакавши да су сви привредници Семберије и Бијељине и сви послодавци изразили озбиљну намјеру да предузму све неопходне радње које се односе на заштиту радника.

„Предузећемо мјере дезинфекције пословних и производних простора, као и кориштења и ношења заштитне опрема и заштитних средстава за спречавање ширење вируса корона. Обавеза свих послодаваца је да првенствено сачувамо здравље наших запослених радника и да одржимо привреду на одређеном нивоу како бисмо након пандемије могли лакше пребродити све тешкоће с којима ћемо се суочити“, изјавио је Миленко Стевановић, нагласивши да су послодавци упутили инциијативу локалној самоуправи везано за ослобађање одређених обавеза привредника на локалном нивоу, а други дио иницијативе усмјерен је на ентитетски ниво, гдје се тражи ослобађање, односно пролонгирање отплате кредита и пореских обавеза како би се лакше превазишли проблеми у привреди.

Што се тиче снабдјевености предузећа репроматеријалом и сировинама, Стевановић каже да ће се сви привредници суочити са проблемима који би могли имати несагледиве посљедице по пословање њихових предузећа.



 „Ово је, очигледно, само почетак кризе, јер сви имају отежано снабдијевање, али и проблеме који се тичу ликвидности и финансирања обавеза. Упитно је пословање у будућности, продужење пословних уговора. Поставља се питање како из тога уопште изаћи. Због тога и иде наш апел да се помогне грађанима, запосленима, те цјелокупној привреди, јер привреда нас једино може извући из свих ових проблема“, истакао је Стевановић, нагласивши да сви озбиљни послодавци имају озбиљну намјеру да сачувају сва радна мјеста и своје запослене раднике.

„Послодавци ће учинити све да исплате плате радницима. Заједно се морамо потрудити да помогнемо предузећима како би она могла издржати све своје обавезе“, рекао је Стевановић.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић након састанка са привредницима изјавио је да и овај састанак може пуно помоћи око спречавања ширења вируса корона.

„Било је добрих и конструктивних приједлога послодаваца, од дезинфекције радних простора, па до обавеза око довоза робе у складишта. Општи је закључак да се сви морамо одговорно понашати, поштовати правила и упутства здравственог сектора. Најважније је спријечити већа окупљања људи на једном мјесту. Забране су већ уведене за рад угоститељских објеката и та одлука се поштује. Живот тече даље. Наш циљ је да имамо што мање штете, а да организујемо  живот људи. Договорили смо се да стоваришта грађевинског материјала и грађевинске фирме на отвореном могу радити. Дефинисали смо рад продавница, месница, доставу хране људима. И за фарме треба обезбиједити сточну храну, тако да је и тај дио продаје регулисан“, истакао је Мићић, нагласивши да је приоритет избјећи велике штете у пословању предузећа.

Градска управа ће у оквиру својих надлежности донијети мјере око ослобађања предузетника плаћања закупа у објектима којима газдује Градска управа. Та мјера ће се односити и на љетње баште, киоске, ослобађање плаћања комуналне таксе у овом временском периоду, а такву одлуку Градска управа може донијети.

Истовремено ће сличне мјере бити затражене и од Владе РС, као што је пролонгирање плаћања ПДВ-а, пролонгирање плаћања пореза и доприноса на плате, пореза на добит, али и пролонгирање кредитних обавеза.
 „Ово је наш заједнички проблем, како грађана и привредника, тако и органа и установа, а основни циљ је да што мање људи оболи и да то буде основа нашег дјеловања на улици, у породици, у предузећу и у свакој другој прилици“, истакао је градоначелник Мићић.

портал Семберија инфо (Љ.Љубојевић)