ПРИЈЕМ ЗА УГЉЕВИЧАНЕ ИЗ ДИЈАСПОРЕ :: Semberija INFO ::

 

ПРИЈЕМ ЗА УГЉЕВИЧАНЕ ИЗ ДИЈАСПОРЕ


Начелник општине Угљевик Василије Перић уприличио је данас пријем за представнике Интеграционог удружења „Семберија и Мајевица“ из аустријског града Пресбаум који су поријеклом из ове подмајевичке општине.
Перић је након пријема захвалио земљацима што чувају културу, традицију и обичаје српског народа и овог краја.
„Од самог почетка укључени смо у рад удружења,  које већ седму годину окупља наше земљаке који живе и раде у Пресбауму и околини Беча“, истакао је Перић.



Он је најавио да ће у општини Угљевик почети са радом канцеларија за дијаспору.
„Улога канцеларије за дијаспору ће бити да идентификује, гдје се све налазе наши људи у иностранству. Наша идеја је да појачамо међусобну комуникацију, сарадњу, и потреба је да нашим земљацима помогнемо у остваривању њихових потреба и права што се тиче општине Угљевик, али и да их информишемо, посебно оне које желе да се баве пословним активностима на територији наше општине, да једноставније добију све информације које су им потребне“, рекао је Перић и нагласио да у овој општини имају позитивни примјери пословних активности људи из дијаспоре.



Предсједник Интеграционог удружења „Семберија и Мајевица“ Жико Петровић захвалио је руководству општине Угљевик на сарадњи и подршци.
„Наше удружење постоји седам година, има 100 активних и 200 пасивних чланова. Удружење је подијељено на три секције, фолклорну, спортску и драмску. Друштво је организовано да би се очувала наша култура и традиција, а бавимо се и интеграционим радом, помажемо нашим замљацима да се што боље интегришу у друштву“, рекао је Петровић.

Удружење „Семберија и Мајевица“ организатор је фолклорне смотре која се сваке године, већ седам година заредом, организује у Пресбауму, децембра мјесеца, а носи назив „Заиграј, запјевај, традицију и обичаје сачувај“.

Општина Угљевик