БИЈЕЉИНА: Градска организација Црвеног крста - Пакети за социјално угрожене :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНА: Градска организација Црвеног крста - Пакети за социјално угрожене


Градска организација Црвеног крста и Центар за социјални рад Бијељина, поводом Новогодишњих и Божићних празника, организовали су подјелу пакета социјално најугроженијим породицама. Перица Глигић, секретар Градске организације Црвеног крста каже да је ове године, у односу на прошлу годину, било нешто мање привредних друштава која су се укључила у ову хуманитарну акцију.



 „Ипак, успјели смо, захваљујући, прије свега, компанији „Спорт вижн“ која је уплатила значајнија средства у односу на друге фирме, да припремимо око 200 пакета прехрамбених производа и исто толико пакета са хигијенским средствима. Добили смо и помоћ Црвеног крста из Швајцарске у износу од 14.000 КМ, тако да смо већ за 117 породица уплатили прву рату помоћи, од 50 до 150 КМ. Друга рата ће услиједити након Божића. Организоваћемо и подјелу 35 божићних печеница у насељу „Интергај“.
Нисмо задовољни са одзивом привредних друштава, јер се њихово учешће у овој хуманитарној акцији смањује из године у годину. Због тога се смањује и број људи којима се може додијелити помоћ. Ове године је то бројка од 350 породица, а раније смо успијевали подијелити помоћ чак за 450 породица. Надам се да ће и ова информација стићи до привредника и да ћемо у наредној години имати пуно више оних који ће помоћи најугроженијима. Организујемо једну овакву акцију годишње, те стога и очекујемо да одзив привредника буде пуно бољи“, каже Глигић.

Милорад Софренић, директор Центра за социјални рад, каже да ова установа традиционално, у децембру и почетком јануара доставља помоћ најугроженијим категоријама становништва.



„ У децембру је подијељено око 300 пакета помоћи коју је прикупила Протестантска црква. Сада се дијели око 200 прехрамбених пакета, вриједности око 50 КМ по пакету. Након Божића услиједиће још једна уплата у укупном износу од 7.000 КМ, односно од 50 до 100 КМ  за најугроженије породице. Ове  пакете ћемо доставити на кућне адресе најугроженијим породицама. За социјално угрожене биће подијељено и 35 божићних печеница. На овај начин, кроз хуманитарну активност привредника, покушавамо надокнадити дио недостајућих средстава у буџету Центра за социјални рад. Број социјално угрожених из године у годину се повећава. Најгроженијих има око 500 и они примају новчану помоћ. За социјално угрожене, из градског буџета се издваја 2,5 милиона КМ и око два милиона уплаћује Влада РС. То је износ од 4,5 милиона КМ, колико се за најугроженије издваја током године“, каже Софренић.

Семберија ИНФО - Љ. Љубојевић
​Фото - Б. Милошевић