Sutra prvi naučni skup o istoriji Bijeljine :: Semberija INFO ::

 

Sutra prvi naučni skup o istoriji Bijeljine


У уторак 2. априла 2024. године у 11 часова у просторијама Савеза општина и градова Републике Српске (Улица потпоручника Смајића 18/3) биће отворен први научни скуп о историји Бијељине – „Бијељина у 20. вијеку”.
 
Научни скуп организују: Град Бијељина, Зворничко-тузланска епархија Српске православне цркве, Правни факултет Универзитета у Источном Сарајеву, Музеј Семберије и Савез општина и градова Републике Српске.
 
У раду научног скупа учествоваће стручњаци са универзитета у Источном Сарајеву, Бањалуци и Београду, који ће представити резултате својих истраживања о разним темама из историје Бијељине у 20. вијеку, попут њеног правног и политичког положаја, финансирања и функционисања локалне самоуправе, дјеловања и страдања Српске православне цркве и српског народа, организације и ратовања Источнобосанског корпуса Војске Републике Српске итд. Реферати који добију позитивне рецензије биће објављени у зборнику радова са научног скупа, који ће бити штампан на српском и енглеском језику.
 
-С обзиром на очигледну потребу да историја Бијељине и Семберије, како у 20. вијеку, тако и у ранијим периодима, буде ваљано истражена и описана, у плану је организовање низа научних скупова, који ће бити одржавани једном годишње. Крајњи резултат планираних активности требало би да буде неколико зборника у којима ће бити представљена историје Бијељине и Семберије, што би могло да прерасте у научни пројекат израде пригодне енциклопедије о овом дијелу Републике Српске'', наводи професор др Горан Латиновић