БИЈЕЉИНА: Обиљежен Дан одбране града :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНА: Обиљежен Дан одбране града



Извор: Семберија инфо / С. Николић

Полагањем вијенаца и цвијећа код централног споменика погинулим борцима у одбрамбено-отаџбинском рату у Бијељини, Градска борачка организација обиљежила је данас Дан одбране града.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић , подсјетио је овом приликом да је Бијељина дала 1.000 жртава за слободу, за Републику Српску, што никада не смије бити заборављено.



- У току протеклог рата на подручју Бијељине формирано 18 ратних јединица које су биле у саставу Источно-босанског корпуса. Министарство унутрашњих послова и ове јединице, дали су огроман допринос за Републику Српску. Бијељина је дала 1.000 жртава, најбољих својих синова за слободу, за Српску, што никада не смијемо заборавити", рекао је Остојић и нагласио да је 31. март, Дан одбране града Бијељина, један од важнијих догађаја из протеклог рата, за цијелу Републику Српску.



- Те несретне године прошлог вијеке пети пут у том истом вијеку донијеле су вихор рата на подручје на којем је вијековима живио српски народ, почела је разградња заједничке државе у којој смо заједно живјели готово 50 година.Још 1991. године српски народ је, увидјевши да ће, вјероватно почети сецесија БиХ од СРЈ, након што је формирана Скупштина српског народа у новембру 1991. године, већ 9. јануара донијели декларацију о проглашењу Републике Српске, а у фебруару и Устав", навео је Остојић.



Он је подсјетио и на убиство српског свата 1. марта на Башчаршији, те 26. март у Сијековцу када су регуларне јединице Војске Хрватске прешле Саву.

- Заједно са муслиманско-хрватским паравојним формацијама убијено је девет српских цивила у Сијековцу, тачније направљен је масакр, запаљена српска црква и велики број српских кућа и већ тада је почео егзодус српског народа са регије Посавине. Поучени тим искуством, као и оним шта се Србима на овом простору догађало у Другом и у Првом свјетском рату, неминовно је било да се регија Бијељине, Семберије и Мајевице задржи у оквиру Републике Српске.То је било исправан потез који је пресудно утицао на ток Одбрамбено-отаџбинског рата. Град Бијељина био је стратешко мјесто, спој са Србијом без које српски народ, једноставно, није могао да опстане. Бијељина је представљала жилу-куцавицу, омогућила је цјеловитост Републике Српске, односно повезаност њеног источног и западног дијела. Уједно, то је био и спој са Србијом", рекао је Остојић  и додао да је културу сјећања потребно преносити  и на млађе генерације како бисмо сачували Републику Српску, слободу, мир, те да нам се  тако нешто никад више не понови.