Одржана Конференција „Лидери будућности“: Прилика за младе да науче како изградити каријеру :: Semberija INFO ::

 

Одржана Конференција „Лидери будућности“: Прилика за младе да науче како изградити каријеру


У партнерству Владе Брчко дистрикта Босне и Херцеговине и Фондације будућности у Босни и Херцеговини у оквиру обиљежавања 24. годишњице Брчко дистрикта Босне и Херцеговине у Дому културе одржана је једнодневна конференција под називом „Лидери будућности“.
 
Учешће на конференцији узели су средњошколци, студенти и млади професионалци из Брчко дистрикта БиХ и околних заједница, а има за циљ да им помогне да се упознају са путевима и могућностима у ИТ, СТЕМ и другим секторима, као и да их инспирише успјешним причама из њиховог подручја интересовања.
 
Конференцију је отворио успјешни брчански хармоника Синиша Љубојевић, а своје приче представили су Миралем Салиховић-  водитељ рјешења и технологије у Апплеу у САД-у, Ида Фазлић – докторски кандидат у Европском постројењу за синхротронско зрачење у Низоземској, Арман Корајац – истраживач у области теоријске физике честица, докторант на Универзитету у Љубљани, Ена Жунић-Ћејвановић – инжењерка наука о подацима и машинског учења и  др. сц. Адис Пушка – Одјељење за јавну сигурност Владе Брчко дистрикта БиХ.
 
Они су говорили о најновијим трендовима у свијету технологије, науке, инжењеринга, пословања, развоја производа и услуга.
 
„Изнимно ми је задовољство да након много конференција и говора које сам одржала диљем цијелог свијета данас по први пута имам прилику да говорим испред публике из свог родног града. Моја улога данас је да подијелим са младим људима шта је то заправо моје занимање,  како сам дошла до позиције коју тренутно обављам, на који начин и они могу поћи  сличним академским путем и како могу доћи до финансијске подршке. Мој пројекат се тренутно највише фокусира на истраживање Ребрантовог најимпресивнијег дјела 'Ноћна стража' у Амстердаму. Такођер, сарађивала сам са колегама из Лувра у Паризу и радили смо научне анализе на најпознатијем свјетском дјелу 'Мона Лиза'“, казала је Ида Фазлић, добитница једног од највећег признања за младе рестаураторе на свијету.
 
„Свијет физике и честица је веома занимљива сфера науке, а радити као млади истраживач се много исплати јер се доста путује и упознају се веома паметни и занимљиви људи и вјерујем да за успјех постоји само рад и труд, што је уједно и моја порука младим особама“, истакао је Арман Корајац.
 
Конференцији су се придружили и градоначелник Брчко дистрикта БиХ прим. др. Зијад Нишић, шеф Пододјељења за заједничке послове образовања Самир Чорбаџић, шеф Пододјељења за средње образовање Срђан Кисић и шеф Пододјељења за високо образовање и науку Александар Максимовић.
 
 “Желим истаћи важност младих људи у нашем друштву и пружити им простор за идеје које ће обликовати нашу будућност.  Посебно сам сретан видјети наше успјешне Брчаке  за које слободно могу рећи да су амбасадори нашег града.  Наставит ћемо са  снажном подршком образовању као темељу наше будућности”, истакао је Чорбаџић.
 
„Млади су имали прилику чути невјероватне приче говорника који су промијенили своје животе и своје заједнице кроз значај волонтерског ангажмана, кроз локалне иницијативе и неформалног образовања. Желимо нагласити важност волонтерског ангажмана као алата за самоусавршавање и развој заједнице, али и континуирано пружати  младима савјетовање о каријери и помоћи им да се боље припреме за разговоре за посао и тржиште рада опћенито“ – нагласили су из Фондације будућности у БиХ.
 
Након конференције одржана је и панел дискусија под називом „Волонтеризам као одскочна даска за каријеру“.