БОЛНИЦА “СВЕТИ ВРАЧЕВИ”: ДРУГИ ДАН КОНГРЕСА ХИСПА :: Semberija INFO ::

 

БОЛНИЦА “СВЕТИ ВРАЧЕВИ”: ДРУГИ ДАН КОНГРЕСА ХИСПА


Данас је други дан међународног Конгреса Удружења центара за хипертензију, превенцију инфаркта и шлога - ХИСПА и Међународног Удружења за Васкуларно здравље - ИСВХ "Заштита срца и крвних судова – свјетски резултати у регионалном окружењу – успјех ХИСПА програма" у организацији ЈЗУ Болнице “Свети Врачеви”, Удружења ХИСПА и Удружења ИСВХ. Конгрес је окупио око 1.000 учесника љекара и медицинских сестара из 15 земаља региона и свијета, који ће размјенити идеје и искуства. Министар здравља и социјалне заштите др Ален Шеранић честитао је Удружењу ХИСПА и бијељинској болници на организацији Конгреса, чији је циљ превенција масовних незаразних болести, прије свега који се тичу кардиоваскуларних болести али и уопште промоције здравља

- Ово је добра прилика да истакнем да се у бијељинској болници завршава још једна ангио сала што је велика ствар за ово подручје и за низ услуга које ова болница пружа из области електрофизиологије срца”, рекао је министар Шеранић. Предсједник Научног одбора проф. др Небојша Тасић изразио је задовољство што се по други пут у Бијељини, а трећи пут у Републици Српској одржава ХИСПА конгрес.

- ХИСПА програми су невероватно динамични и стално се развијају: пажљиво су осмишљени, мултидисциплинарни, како и приличи 21. веку . Ово је једна од наших патриотских мисија - да Бијељину, заједно са градовима у Србији, уврстимо на академску мапу Европе и света, као референтне институције за развој и унапређење свега што ХИСПА представља”, рекао је проф. др Тасић. Предсједник Организационог одбора, проф. др Златко Максимовић истакао је задовољство што је Бијељина домаћин међународног скупа и нагласио да бијељинска Болница наставља са убрзаним развојем.

-Наша посвећеност развоју није само обавеза према нашим пацијентима, већ и према друштву у цјелини. Захваљујући подршци Владе Републике Српске, успјели смо остварити значајан напредак у овој области, што је кључно за побољшање здравља и квалитета живота наших грађана. Овај научни скуп је заједнички, рекао бих, велики корак напријед, а са овако великим бројем учесника из различитих дијелова свијета, очекујемо да ћемо по завршетку конгреса изнијети квалитетне анализе, закључке и препоруке које ће допринијети унапређењу медицинске праксе”, рекао је проф. др Максимовић. Проф . др Александар Режек, директор ИКВ Војводина из Сремске Каменице изјавио је да “из личног искуства кроз све ове године и деценије зна колико је била важна интеграција свих здравствених установа из региона у циљу подизања квалитета здравствене заштите сваке болнице понаособ.

- Можемо да путујемо по свету и светским конгресима у водећим светским центрима али колико је то важно исто толико је важно и наше регионално повезивање. Дивно сарађујемо са директором бијељинске болнице “Свети Врачеви” проф. др Златком Максимовићем дуже од деценију и кроз нашу сарадњу имамо дивне приче и резултате а све у циљу успешног лечења наших пацијената”, рекао је др Режек. Да развој и напредак сарадње ХИСПА/ИСВХ-а има свој разлог, истакао је др Јирар Топоуцхиан, један од највећих свјетских истраживача у области кардиоваскуларних обољења, генерални секретар Свјетског удружења за васкуларно здравље и генерални секретар Међународног извршног одбора ХИСПА.

- Васкуларно здравље постало је веома важна тема која је укључена у различита подручја, попут превенције кардиоваскуларних болести и старења крвних судова. То важи за све земље, без обзира на социјално-економски ниво. ХИСПА , са својим мултидисциплинарним програмом, може понудити ријешења за ове проблеме. Стога , један од наших циљева за наредне године биће ширење ХИСПА програма и оснивање центара у новим земљама уз допринос ИСВХ-а”, изјавио је др Топоуцхиан. Академик Милан Недељковић, предсједник Српског лекарског друштва, интервентни кардиолог изразио је задовољство што се и ове године ХИСПА конгрес организује у Бијељини. Након церемоније отварања Конгреса проф. др Златко Максимовић и проф. др Небојша Тасић уручили су захвалнице министру Алену Шеранићу, за Град Добој, Горану Бирчаковићу, Денису Мршићу, главној сестри Болнице “Свети Врачеви” Бијељина Милици Дикић и фармацеутској кући која је генерални спонзор.