БОЛНИЦА “СВЕТИ ВРАЧЕВИ”: МЕЂУНАРОДНИ КОНГРЕС ХИСПА :: Semberija INFO ::

 

БОЛНИЦА “СВЕТИ ВРАЧЕВИ”: МЕЂУНАРОДНИ КОНГРЕС ХИСПА


Почео је трећи међународни конгрес ХИСПА БХ „Заштита срца и крвних судова – свјетски резултати у регионалном окружењу - успјех ХИСПА програма“,  а трајаће  до 17. марта. Предсједник ХИСПА-е проф. др Небојша Тасић је изјавио да је “срећан што се по други пут у Бијељини организује Међународни конгрес ХИСПА заједно са Болницом “Свети врачеви”.
 
-Овдје је око 1. 000 љекара и сестара из преко 15 земаља, а у наредна три дана имаћемо велики број професора, академика, међународних стручњака, који ће дати одговор на она најважнија питања, а то су питања о фактору ризика и  кардиоваскуларној превенцији”, рекао је проф. др Тасић. Министар здравља РС др Ален Шеранић честитао је на организовању конгреса, који, како је рекао, “има важност, јер је циљ превенција кардиоваскуларног здравља, али промоције здравља”.
 
-Значајно је што окупља и велики број доктора породичне медицине, али и специјалиста из кардиологије и других интернистичких грана.  Такође, значајно је истаћи да се у бијељинској Болници завршава и друга ангио сала, што ће значајно доприњети раду у бијељинској Болници”, рекао је Шеранић. Директор Болнице “Свети врачеви” проф. др Златко Максимовић, изразио је задовољство што је бијељинска Болница суорганизатор међународног скупа са бројним еминентним стручњацима.


 
-Захваљујем се ресорном минитраству на челу са др Аленом Шеранићем, проф. др Небојши Тасићу, предсједнику ХИСПА-е, без чије помоћи се све ово не би могло остварити. Сигуран сам да ћемо на конгресу донијети добре закључке и препоруке”, рекао је проф. др Максимовић. Организатори су Удружење ХИСПА БХ (Удружење Центара за хипертензију и превенцију инфаркта и шлога), Болница „Свети Врачеви“ Бијељина и Свјетско удружења за васкуларно здравље – ИСВХ. Генерални покровитељ је предсједник Републике Српске Милорад Додик, а покровитељи су и Министарство здравља и социјалне заштите РС, као и Министарство за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске. Научни скуп се одржава уз благослов патријарха Порфирија и у сарадњи са медицинским факултетима из Бањалуке и Фоче. Научни програм Конгреса је акредитован од стране Здравственог савјета Републике Српске као Међународни конгрес. У почасном одбору Конгреса су српски цлан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић и министар здравља и социјалне заштите др Ален Шеранић. Партнерске организације из Републике Српске су: Друштво доктора медицине, Удружење кардиолога, Удружење ендокринолога и дијабетолога, Удружење неуролога, Удружење доктора породичне медицине и Удржење пулмолога. На научном скупу су еминентни предавачи из земље и свијета (Француске, Израела, Грчке, Бугарске, Хрватске, Америке, Србије, РС и ФБиХ).