ПРЕДСТАВЉАМО КАНДИДАТЕ ПРИЈАВЉЕНЕ НА 47. ИЗБОР СПОРТИСТЕ ГОДИНЕ ГРАДА БИЈЕЉИНА ЗА 2023. ГОДИНУ: АМБАСАДОР ГРАДА БИЈЕЉИНА ЗА 2023. ГОДИНУ :: Semberija INFO ::

 

ПРЕДСТАВЉАМО КАНДИДАТЕ ПРИЈАВЉЕНЕ НА 47. ИЗБОР СПОРТИСТЕ ГОДИНЕ ГРАДА БИЈЕЉИНА ЗА 2023. ГОДИНУ: АМБАСАДОР ГРАДА БИЈЕЉИНА ЗА 2023. ГОДИНУ


Прошле године су по први пут додијељене награде у категорији „Амбасадор Града Бијељина“. Ради се о исправљању неправде према спортистима који су поникли или јадан дио каријере провели у Бијељини, који су оставили трага у градском спорту а потом своју спортску каријеру наставили у неком другом граду или држави. Ове године, у категорији „Амбасадор Града Бијељина“ стигло је пет приједлога. Ради се о Луки Вуковићу (Карате клуб „Зрењанин“), Драгани Станковић (Кошаркашки клуб „Полковице“ Пољска), Ђорђу Купусовићу (Бициклистички клуб „БСК“ Бањалука), Војину Илићу (Кошаркашки клуб „Босна“ Сарајево) док је Рукометни клуб „Бијељина“ у овој категорији предложио Одбојкашки клуб „Радник“.

1. Лука Вуковић (Карате клуб „Зрењанин“)


Рођен је 31.12.2000. године у Бијељини. Студиј Факултета за физичку културу одвео га је у Београд гдје је наставио такмичење за КК „Студентски град“. Од 2021. године, стандардни је члан карате репрезентације Републике Србије. До сада је остварио сљедеће запажене резултате:
-Бронзана медаља на Европском првенству 2021. године,
-Сребрна медаља на Балканском првенству 2022. године
Све резултате је постигао у сениорској категорији, преко 84 кг. Тренутно наступа за Карате клуб „Зрењанин“.

2. Драгана Станковић (Кошаркашки клуб „Полковице“)



Рођена је 18.01.1995. године у Љубовији а од 2004. године живи у Бијељини гдје почиње тренирати кошарку. Послије јуниорске каријере отишла је у Мађарску и у том периоду обукла репрезентативни дрес Србије. У досадашњој каријери остварила је запажене резултате. Ово су само неки од њих: два пута првак Мађарске, два пута првак Пољске, првак Чешке Републике, на WНБА драфту изабрана је у екипу Лас Вегаса. Ове сезоне наступа за екипу Полковице и успјешно наступа у Европлиги за жене. У репрезентативној каријери у јуниорској селекцији, на два Европска првенства је освајала бронзане медаље, са сениорама је на Европском првенству у Београду освојила бронзану медаљу и на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру освојила бронзану медаљу. Послије Адмира Смајића, фудбалера Партизана и репрезентације Југославије, Драгана је други спортиста из Бијељине са освојеном олимпијском медаљом. Члан је репрезентације Србије која се квалификовала за Олимпијске игре које се ове године одржавају у Паризу.

3. Ђорђе Купусовић (Бициклистички клуб „БСК“ Бања Лука)



Рођен је 23.06.1996. године. Члан је Бициклистичког клуба „БСК“ Бања Лука и члан професионалног тима ЦЦН „Фереи Металац“ из Краљева. У 2023. години је постао првак Републике Српске у двије дисциплине у сениорској категорији: друм и хронометар. Капитен је бициклистичке репрезентације Републике Српске у друмској категорији. У 2023. години био је једини представник из Бијељине на међународној бициклистичкој трци Београд - Бања Лука гдје је на прве двије етапе био пласиран од 140 до 145 мјеста док је на трећој доживео пад. Представљао је Бијељину на међународној сцени као што су трке у Бугарској, Словенији и Кини гдје је остварио13 мјесто а његов тим је завршио у генералном пласману на 16 позицији. На међународној трци у Хрватској заузео је 28 мјесто. Такође, учествовао је на Купу Србије у Шиду гдје је завршио на трећој позицији.

4. Војин Илић (Кошаркашки клуб „Босна“ Сарајево)



Рођен је 09.08.2000. године и као дјете почео тренирати кошарку у КК „Плус“ из Бијељине. Одатле је 2015. године, након завршене основне школе отишао у ОКК „Спарс“ из Сарајева. Ту је започео сениорску каријеру. Играо је и за КК „Вршац“ из истоименог града. На бијељинске паркете се вратио у сезони 2022/23. када је наступао за КК „Будућност Пролаб“. У 2023. години КК „Будућност“ је остварио историјски успјех освојивши треће мјесто у регуларном дијелу Првенства БиХ, играли су полуфинале плаy офф-а, као и финале Купа РС, гдје је Војин био један од најкориснијих играча бијељинске екипе. На крају Првенства БиХ био је најефикаснији играч лиге, те је и позван на припреме репрезентације БиХ.

Након добрих резултата у бијељинском клубу, тренер КК „Будућност“ Јосип Панџа, Војин Илић и још четири кошаркаша у септембру 2023. године прелазе у КК „Босна“ из Сарајева, гдје је Војин опет један од најкориснијих играча, а досадашње добре игре крунисао је и дебијем за кошаркашку репрезентацију БиХ на утакмици са Кипром крајем фебруара ове године.

5. Одбојкашки клуб „Радник“ 


 
Рукометни клуб „Бијељина“ је у категорији „Амбасадрор Града Бијељина“ предложио колектив Одбојкашког клуба „Радник“ из Бијељине.
 
-Наши одбојкаши су у 2023. години направили највећи резултат од оснивања ОК „Радник“: освојили су Премијер лигу БиХ у одбојци, освојили су Куп БиХ и освојили су Куп Републике Српске. Остварили су учешће у квалификацијама у одбојкашкој Лиги шампиона а потом и у европском ЦЕВ Купу и на најбољи начин представили клуб и Град Бијељину на европској сцени“, стоји у приједлогу Рукометног клуба „Бијељина“.
 
(Семберија инфо)