САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ: “Затварање канцеларије ЈУ Центар за социјални рад Бијељина у Јањи“ :: Semberija INFO ::

 

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ: “Затварање канцеларије ЈУ Центар за социјални рад Бијељина у Јањи“


Поводом затварања канцеларије ЈУ Центар за социјални рад Бијељина у Јањи, Опћинска организација СДА Јања упућује саопштење за јавност:

Супротно основној дјелатности због које је основана ЈУ Центар за социјални рад, а која би требала бити од општег интереса и којом се пружа помоћ лицима када су у стању социјалне потребе, руководство ове Установе, чије је оснивач Град Бијељина, одлучило се на затварање канцеларије у Јањи.

Канцеларија Центра за соцоцијални рад у Јањи, на иницијативу тадашњих одборника СДА у Скупштини Општине Бијељина, почела је са радом 2006. године и од тада је у континуитету пружала помоћ лицима која су се због материјалног, социјалног или психосоцијалног стања нашла у стању социјалне потребе. Услуге канцеларије у Јањи користило је неколико стотина грађана Јање и околних мјесних заједница. Канцеларија је преко својих упосленика представљала спону између Центра за социјални рад и корисника Центра у овом дијелу Града Бијељина, тачније, 14 мјесних заједница које гравитирају Јањи, гдје живи око 20.000 становника. Преко канцеларије у Јањи, лица у стању социјалне потребе су брже, лакше и једноставније остваривала своја права. Затварањем канцеларије и премјештањем њених упосленика у просторије Центра за социјални рад у Бијељини, отежава се осваривање права најосјетљивије категорије становништва, који сада, умјесто до канцеларије у Јањи, морају путовати у Бијељину и излагати се додатним трошковима.

Умјесто да предузимају потребне мјере на спречавању настајања и отклањању посљедица стања у којем су се нашле многобројне породице и поједини становници Јање, као и околних мјесних заједница, чији број је у сталном расту, руководство ове Јавне установе, ради баш супротно, затварањем канцеларије удаљава се од својих корисника и ускраћује подршку грађанима у превладавању социјалних и животних тешкоћа,  чинећи тиме да се корисници осјећају још несигурније. У већ тешкој материјалној ситуацији, корисници Центра никако не могу бити задовољни са овом одлуком, која засигурно не доприноси јачању социјалне укључености и интеграцији осјетљивих друштвених група у локалну заједницу.  Не можемо занемарити и чињеницу да се рад канцеларије у Јањи није ограничавао само на законом засновану реализацију новчаних давања, пружање социјалних услуга и предузимање других мјера, већ и да су упосленици канцеларије били својеврсни ослонац у тешким тренуцима нашим суграђанима, савјетујући их и пружајући друге видове помоћи.

Због свега наведеног, Опћинска организација СДА Јања најоштрије осуђује доношење овакве одлуке и изражава противљење одлуци руководства Центра за социјални рад Бијељина да затвори канцеларију у Јањи, те позива руководство ове Јавне установе да још једном размотри своју, сматрамо, исхитрену и неосновану одлуку, као и надлежне органе да се укључе у рјешавање овог питања, подсјећајући јавност да је одлука о затварању канцеларије донесена без предходне најаве и образложења.