Дружење бивших директорa основних школа са подручја Бијељине и Угљевикa :: Semberija INFO ::

 

Дружење бивших директорa основних школа са подручја Бијељине и Угљевикa


Недавно су се у хотелу ,,Дрина” у Бијељини окупили бивши директори основних школа, са подручја Бијељине,Угљевика и Лопара, а који су били директори од 1990. године. 
 
-Они су водили наше школе у протеклом периоду. Један број њих је руководио школом и током ратних дешавања, кад није било лако. У то вријеме школе су радиле у веома тешким условима, неке и зони борбених дејстава. Није било довољно наставног кадра, био је велики број часова нестручно заступљене наставе, требало је обезбиједити несметан рад наставника и ученика, кад није било уџбеника, довољо наставних средстава, кад није било довољно огрева а камоли организованог превоза као данас.За вријеме њиховог руковођења многе школе, фискултурне сале и игралишта су обновљени или изграђени нови објекти. Намјештај, наставна средства су обновљени или набављени нови. Због великог прилива ученика са подручја захваћених ратом појавио се велики број ученика што је довело и до отварања, издвајања појединих школа у самосталне школе. Тако су отворенене четири деветоразредне подручне школе и то: Вршани, која је у саставу Основне школе ,,Стеван Немања'' у Драгаљевцу Горњем, Патковача, која је у саставу ОШ ,,Јован Дучић” у Бијељини, Лединци, која је у саставу ОШ ,,Вук Караџић” у Бијељини и Ковиљуше која је у саставу ОШ ,,Кнез Иво од Семберије” у Бијељини. Подручно одјељење Дворови издвојило се из састава ОШ ,,Свети Сава” у Бијељини у самосталну ОШ ,,Дворови” и подручно одјељење Велика Обарска из састава ОШ  ,,Свети Сава” у Црњелову у самосталну ОШ ,,Петар Петровић Његош” у Великој Обарској.

Они су  упркос свим недаћама  успјешно организовали наставни процес, такмичења ученика, излете, школе у природи, екскурзије упротеклом периоду, обиљежавали школску славу Свети Сава и друге културне манифестације'', подсјетио је Драган Максимовић, бивши директор ОШ у Црњелову, који и био један од организатора дружења.


 Како је рекао, током вишечасовног дружења бивши директори су евоцирали успомене на некадашња дружења, сарадњу, заједничка стручна усавршавања, путовања, као и на данашње стање у образовању.
 
Окупљању се одазвало десет бивших директора. Неки су били оправдано одсутни због раније преузетих породичних обавеза или здравствених проблема.
 
Они који су дошли истакли су да им је била част и задовољство што су имали добру сарадњу, прије свега, у својој школи од техничког, стручног и наставног особља, да су имали пуно добрих ученика, добру сарадњу са родитељима, локалном заједницом, Министарством просвјете и културе РС, Републичким педагошким заводом, медијима, а нарочито са колегама директорима основних школа са регије и РС преко Асоцијације директора основних школа РС.
 
Један од бивших директора са највише мандата је Драгорад Васић, професор разредне наставе, вишегодишњи директор ОШ ,,Вук Караџић” у Бијељини, који је 23 године био директор школе.

Драгорад Васић

-Тешко је тај период смјестити у пар реченица, јер је то било вријеме транзиције друштвеног и образовног система из централистичког у демократско друштво, израда нових наставних планова и програма за основну школу, прихватање, смјештање и образовање великог броја протјераних ученика из унутрашњости БиХ, стварање легистлативе неопходне за рад у основним школама (дневници, матичне књиге, ђачке књижице, свједочанства итд.); обезбијеђивање квалификованих кадрова за извођење наставе посебно у току Отаџбинског рата; увођење и редовно слављење школске славе ,,Светог Саве”; честе промјене Закона о основној школи, чак пет пута; проширење просторних и техничких услова рада (изградња школе за дјецу са сметњама, увођење инклузивне наставе; рад на међународним пројектима (енергетска ефикасност, опремимо кабинет информа-тике..), увођење нових предмета: вјеронаука, основи информатике, три страна језика и демократија; организовање и бити домаћин првих такмичења по предметима у РС; учешће у раду актива директора основних школа и средњих шкoла на подручју општине, а касније и регије као помоћни орган Министарства просвјете и културе и РПЗ.....
 
Један од њих је и Драган Максимовић, професор разредне наставе и наставник техничког образовања, који је био директор црњеловачке школе у пет манадата, у периоду од априла 1993. до јуна 2014. године. За вријеме његовог мандата изграђена је зграда ,,топле везе” са котларницом и санитарним чвором (око 450 м2 корисног простора) и инстасиран је систем централног гријања, асфалтирано фудбалско и кошаркашко игралиште, набављена компјутерска опрема, урађено школско двориште, обиљежено 125 година постојања и рада школе... У подручном одјељењу Вруља доведена је градска вода, адаптиране двије учионице, замијењена електроинсталација и набављене школске клупе и столице, урађена бетонска ограда у дужини од 100 метара. Увођењем деветоразредног основног образовања у школској 2003/04. години поново отворено подручно одјељење Ђукићи.  На такмичењима постигнути изузетни резултати у области знања, стваралаштва а посебно из области саобраћаја, гдје су наши ученици вишеструки прваци РС како екипно, тако и у појединачној конкуренцији дјечака и дјевојчица. СО Бијељина наградила је школу два пута Сребрном медаљом ,,Филип Вишњић”. Такође, у поводу општинске славе Свети Пантелејмон два  пута је нагаршен и сам директор Максимовић, 2004. и 2010. године Сребрном медаљом ,,Филип Вишњић“, за постигнуте резултате у образовању.

 Сретен Лукић

Са подручја општине Угљевик истиче се Сретен Лукић, професор географије који је био помоћник директора школе три године и директор угљевичке школе ,,Алекса Шантић” 22 године. Најзначајније активности у његовом вишегодишњем директоровању су: организација Републичког такмичења из историје за ученике основних и средњих школа РС - око 250 учесника (2002. г.), дограђено шест учионица у централној школи - Општина Угљевик финансирала грађевинске радове, а Министарство просвјете и културе РС намјештај и наставна средства (2004. г.), реновирање подручног одјељења Угљевичка Обријеж, замијењен кров, под, урађена фасада и дограђен санитарни чвор (2006. г.), учешће у Данима Еуро школе у Нанту (Француска) од 2006-2011. г., турнеја оркестра хармоника по Канади, концерти у Торонту, Хамилтону, Милтону и Кичинеру, Повеља општине Угљевик за успјехе у раду (2007. г.), учешће у културном програму зимских олимпијских игара у Сочију (2014. г.),  турнеја оркестра хармоника у западном дијелу Канаде, Ванкувер и Викторија, (2015. г.), уградња пећи за централно гријање у подручном одјељењу Мезграја Косе и Мезграја Гај (2016 и 2017. г.), велика европска турнеја оркестара хармоника, концерти у Италији, Аустрији, Швајцарској, Њемачкој, Шведској и Данској, (2019. г.), замјена комплетне столарије у централној школи од 2020. до 2022. године.
           
Како је потврђено, послије вишечасовног дружења бивших директора договорено је да ново дружење буде крајем јуна или почетком јула, уз жељу да дружењу присуствује и већи број бивших директора.