Година великих јубилеја српске историје :: Semberija INFO ::

 

Година великих јубилеја српске историје


У 2024. години стекло се неколико важних јубилеја, изјавила је директор бијељинске Гимназије “Филип Вишњић” Оливера Стевановић  поводом данашњег обиљежавања Дана школе.

“Прије  седамдесет година установљен је Дан школе - 14. фебруар. Сјећање на тај дан из 1954. године, када је Гимназија добила име Филипа Вишњића обиљежавамо данас. У овој години обиљежавамо више значајних јубилеја, 220 година од Првог српског устанка, 190 година од смрти Филипа Вишњића, 170 година од рођења Михајла Пупина, 105 година постојања Гимназије, 90 година откако је Гимназија власник предивног рељефа – поклон Михајла Пупина, те 70 година откако школа носи назив “Филип Вишњић”. Ово је прилика да се подсјетимо на вријеме када је Михајло Пупин писао писмо Организационом одбору за обиљежавање стогодишњице смрти Филипа Вишњића, истичући у свом писму да у гимназијама треба да се говори о Филипу Вишњићу, о његовим пјесмама које су, како је Пупин истицао, сачувале љубав према српском народу, српском језику и према Филиповој родољубивој поезији. Наша школа тренутно образује око 600 ученика, у школи ради педесет и четири професора”, каже Оливера Стевановић, директор школе “Филип Вишњић” у Бијељини.



Историограф Радован Калабић, бивши ученик бијељинске Гимназије, говорећи на свечаној академији поводом Дана школе у Гимназији “Филип Вишњић” истакао је да за њега лично представља понос, част, велику срећу и  задовољство управо то што присуствује прослави стогодишњице реалне гимназије у Бијељини.



“Моја објављена дјела су везана за српску емиграцију и за Пупиново име. Пупин је 1924. године, кад је основана реална гимназија у Бијељини, добио Пулицерову награду за књижевност, за своје мемоарско дјело “Са пашњака до научењака”. Данас је све у симболима, тако да говоримо о великим датумима и годишњицама у српској историји. Филип Вишњић је симбол наше усмене културе која је задивила свијет у вријеме када је свијет имао развијену писмену културу. Пупин је симбол науке и наше писмене културе. Пупин је одиграо и велику улогу у Версају, када је дио Баната припао Србији, као и добар дио Словеније који је припао ондашњој Краљевини Срба, Хрвата И Словенаца”, подсјетио је Калабић.

Миленко Максимовић, директор Техничке школе “Михајло Пупин” изјавио је да су се и ученици Техничке школе “Михајло Пупин” укључили у обиљежавање наведених јубилеја,  али и Дана школе у Гимназији, припремивши пригодан програм о значају имена и дјела великог Михајла Пупина за другаре из Гимназије.



“Поводом обиљежавања јубилеја, 170 година од рођења Михајла Пупина, Техничка школа ће организовати неколико манифестација Пупину у част. У мају ћемо организовати “Дане отворених врата” за све основце и средњошкјолце, а деветог октобра свечано ћемо обиљежити 170 година рођења Михајла Пупина”, каже директор Техничке школе “Михајло Пупин”, Миленко Максимовић.
 
Семберија инфо