Обиљежена 31 година од погибије пуковника Милана Јовића: ЗА СРПСКУ И РОД ЖИВОТ ДАО :: Semberija INFO ::

 

Обиљежена 31 година од погибије пуковника Милана Јовића: ЗА СРПСКУ И РОД ЖИВОТ ДАО


У Доњој Трнови код Угљевика данас је служен  помен хероју Одбрамбено-отаџбинског рата пуковнику Војске Републике Српске /ВРС/ Милану Јовићу који је погинуо 9. фебруара прије 31 годину бранећи српски народ.

Породица, саборци, пријатељи и поштоваоци лика и дјела овог српског јунака окупили су се на гробљу "Гај" гдје је сахрањен пуковник Јовић, положили вијенце и одали почаст.

Претходно су на спомен-обиљежје испред Дома културе у Доњој Трнови положени цвијеће и вијенци за 18 погинулих бораца и шест цивилних жртава рата са овог подручја.

Предсједник општинске Борачке организације Јован Маринковић рекао је да је пуковник Јовић почетком рата на овим просторима вратио се у родну Доњу Трнову и ставио се на располагање Војсци Републике Српске те одмах постављен за команданта Прве мајевичке бригаде.

-Чинимо све да се овај дан никад не заборави, јер је пуковник Јовић задужио све нас, његове војнике, и читав српски род. Када је дошао на чело Прве мајевичке бригаде посјетио је све линије, све војнике, и већ у октобру мјесецу 1992 године бива по трећи пут рањен-рекао је Маринковић.

Захваљујући команданту Јовићу, истиче Маринковић, Прва мајевичке бригаде је одликована орденом Немањића те самим тим је била једна од најбољих јединица у Војсци Републике Српске.

-Док смо живи настојаћемо да његујемо сјећање на пуковника Јовића и све наше погинуле српске јунаке-нагласио је Маринковић.

Начелник Угљевика Василије Перић заједно са предсједником Скупштине општине Угљевик Зораном Лазићем  присуствовао је годишњици погибије пуковника Милана Јовића.

Перић је истакао да је пуковник Јовић једно од најбољих чеда које је изродио овај крај и цјелокупан српски род.

-За Милана Јовића је одбрана  отаџбине и рода била светиња, а светиња су му били и његови борци и цјелокупан српски народ. Он је увијек командовао “за мном”, тако је живио и радио а на крају је жрвтовао и оно што је највриједније, свој живот, за слободу и за нашу Републику Српску-рекао је Перић.

Његов саборац, Милан Марковић, који је био заједно са пуковником Јовићем на дан његове погибије, рекао је да је извлачећи његово тијело и сам рањен.

-Пуковник Јовић је истински јунак српског народа. Наш Милан никада не смије бити заборављен-рекао је Марковић.

Пуковник Милан Јовић рођен је 1951. године у Доњој Трнови у којој је завршио Основну школу а учитељску школу завршио је у Бијељини након које уписује Војну академију. Службовао је у више градова бивше Југославије и то у Загребу, Вараждину и Марибору.

Тог кобног 9. фебруара 1993. године у муслиманском мјесту Билалићи пуковник Милан Јовић погинуо је  предводећи своје борце надомак муслиманског упоришта Теочак.

У Угљевику је на градском тргу 22. децембра 2018. године откривена спомен-статуа Милана Јовића, рад вајара Милоша Комада.

Иза пуковника Јовића остала је супруга Славка и синови Дејан и Дарко.

Поводом Видовдана, крсне славе Војске Републике Српске, 28. јуна 1993. године постхумно је одликован Орденом Немањића.

У његову славу општина Угљевик  заједно са локалном Борачком организацијом једном годишње организује манифестацију "Јовићеви дани".