ЈОШ ЈЕДАН КОРАК КА ОЧУВАЊУ СЈЕЋАЊА НА СОФКУ НИКОЛИЋ :: Semberija INFO ::

 

ЈОШ ЈЕДАН КОРАК КА ОЧУВАЊУ СЈЕЋАЊА НА СОФКУ НИКОЛИЋ


У Народној библиотеци „Филип Вишњић“ у Бијељини вечерас је јавности представљена књига под насловом: Софка. Ради се о, како су рецензенти и промотори нагласили, књизи која настоји исправити неправду према Софки Николић избављајући је из анонимности и оживљавања сјећања на некадашњу пјевачицу свјетскога гласа. Књигу је написао Петар Илић, први уредник Семберских новина и дугогодишњи новинар Вечерњих новости. „Софка “ је прича о животу између сјаја и заборава а састоји се од 13 прича кроз које је аутор приказао цијели њен живот: од свјетске славе, породичне трагедије, повлачења у Бијељину и живота у анонимности и сиромаштву. Поред тога, књига садржи још неколико прича о животу Софке Николић као и изјаве њених савременика, попут Бокија Милошевића из Београда, затим Мехе Ханушића и Османа Шишановића из Бијељине, приче о фоно записима Софкиних пјесама који се налазе у Музеју Семберије као и причу о иницијативи грађана Бијељине да се обнови капела Софке Николић на градском гробљу у Бијељини.



-Сматрам да се Бијељина као град и ми, њени становници нисмо у довољној мјери одужили Софки, великој Софки. Чак нисмо ни свјесни колико је велика Софка некада била. Њена слава траје стотину година, а да ми тога нисмо свјесни“, рекао је промотор, Драган Крстић најавивши за јесен ове године одржавање Фестивала народне и староградске пјесме у Бијељини. Уз наду да ће постати традиционалан – све у сјећање на Софку Николић.

Аутор књиге због здравствених разлога није могао присуствовати вечерашњој промоцији. О његовом новинарском раду и ангажману на очувању сјећања на Софку Николић, бираним ријечима је говорио Љубо Љубојевић, новинар Семберских новина из Бијељине.

-Петар Илић је „открио“ Софку Николић у Бијељини, када су на њу сви заборавили. Кроз дружење са Софком он је прикупио довољно података које је брижљиво писао и чувао, написао сам то у рецензији, као у некој банкарској, аналитичкој картици. Ми пред собом сада имамо једну лијепо испричану причу која може послужити као књижевни предложак за неко ново дјело, за хронику о једном прошлом времену, о људима Бијељине и Семберије“ истакао је Љубојевић.



Према ријечима Тихомира Несторовића, књига „Софка“ има за циљ скинути велове заборава са двоје људи. Прва особа је Софка Николић, коју су Бијељинци познавали само као сиромашну старицу која се доселила и живјела у њиховом граду док је други, Петар Илић, аутор ове књиге, доајен семберског, и не само семберског новинарства.
Издавач књиге је ЈУ Народна библиотека „Филип Вишњић“ из Бијељине.
Семберија инфо