Петровић Остојићу: За „Београдски синдикат“ сте дали 33.600 КМ, а за „Зану“ 24.000 КМ :: Semberija INFO ::

 

Петровић Остојићу: За „Београдски синдикат“ сте дали 33.600 КМ, а за „Зану“ 24.000 КМ


- Господине Остојићу, када сам постао одборник, нисам изгубио статус грађанина! У Бијељини живим више од 40 година и зато ме занимало колико је коштала организација културних догађаја, која комисија их је бирала и по којим критеријумима? С обзиром на то да сте навикли да нешто пишете, а ништа не кажете, морао сам сазнати сам - „Београдски синдикат“ сте платили 33.600 КМ, групу „Зана“ 24.000 КМ, групе „Тропицо“ и „Легенде“ по 16.000 КМ „народног новца“, не рачунајући бине, расвјету, ватромет... Значи , само два бенда готово 60.000 КМ! – поручио је одборник РСС Младен Петровић савјетнику градоначелника Радославу Остојићу.
 
Петровић је навео да је у најмању руку изненађен саопштењем Остојића, некога ко се уживио у улогу ПР-а Градске управе, те да је несхватљиво да његов “одговор” не садржи ниједну чињеницу о организовању догађаја у области културе у 2023. години.
 
- Коментаришући на јучерашњој сједници Скупштине града Бијељина Информацију о стању у култури и активностима на унапређењу рада у области културе за прошлу годину, све што сам у име грађана желио да сазнам јесте колико је коштало организовање манифестација као што су „Дани комедије“, „Мајске музичке свечаности, „Зимски корзо“, концерти у периоду дочека Нове године... Умјесто тачних износа и информација које сам очекивао, данас добијам одговор господина Остојића, који се случајно или намјерно нашао прозваним – истакао је Петровић.
 
Он је нагласио да му није јасно због чега се Остојић као савјетник градоначелника уопште оглашавао, јер је Савјет за културу Скупштине града Бијељина захтијевао додатне информације од Одјељења за друштвене дјелатности, а не од њега, човјека који је у Градску управу дошао на готово, а не вољом становника Бијељине и Семберије.
 
- Остојић у свом „одговору“ наводи више несувислих и неповезаних ствари, те констатује да није примијетио да сам слична питања постављао прије доласка на дужност Љубише Петровића. Ја тада нисам ни био одборник, па како сам се могао јавно и обраћати? Моје јучерашње питање је било једноставно за разумјети и ја вам га сада као грађанин Бијељине понављам, ако Вам је тако лакше - Ко, колико и како? Која комисија је одлучивала и по којим критеријумима о организовању културних догађаја и колико су они коштали? – поручио је Петровић.
 
Он је замолио савјетника градоначелника да наведе који су то грађани и када тражили да Град доведе популарније и скупље извођаче у вријеме новогодишњих празника, да наведе чињенице и престане да “млати паушалним изјавама”.
 
- Када се већ упуштате у расправу, ко Вам је дао ексклузивитет и које референце имате да бисте износили мишљење у вези са културним догађајима? Кажете да сте се водили „разумном мјером“ и да нисте жељели да трошите новац, али зар није бахато понашање да у вријеме када се Семберија опоравља од епидемије афричке куге свиња, трошите 33.600 КМ за вашу или нечију омиљену музичку групу? – пита Петровић.
 
Он истиче да од савјетника градоначелника Радослава Остојића очекује озбиљнији приступ овако важној теми, те да се нада да ће из Градске управе, колико сутра ујутро, стићи саопштење са наведеним свим догађајима из области културе у 2023. години и буџетским средствима која су за њих издвојена.
 
- Уколико не добијемо ове информације, сматрам да су законске одредбе које се тичу транспарентности и доступности информација од јавног значаја озбиљно повријеђене... и да, прекинули сте са транспарентним извјештајима о буџетским трансакцијама на сајту Града још 14.12.2023. – закључио је Петровић.