Пред одборницима Резолуција о заштити неповредивости права РС :: Semberija INFO ::

 

Пред одборницима Резолуција о заштити неповредивости права РС


На данас одржаној конференцији за новинаре, предсједник Скупштине града Бијељина Александар  Ђурђевић, јавност је упознао са Резолуцијом о заштити и неповредивости права Републике Српске и јединица локалне самоуправе  у Српској,која ће  на сутрашњој редовној сједници Скупштине града Бијељина, бити предложена као допунска тачка дневног реда.

Ђурђевић је појаснио да се овом Резолуцијом даје пуна подршка надлежним у Републици Српској у заштити имовине и осталих права у Српској.
 
-Свјесни значаја и сложености политичке кризе у којој се тренутно налази Босна  И Херцеговина усљед неуставних одлука Уставног суда БиХ  и одлука самозваног високог представника у БиХ, а одлучни у намјери да штитимо имовину Републике Српске  и јединица локалне самуправе ,ова Резолуција је на неки начин, плод заједничког рада предсједника Скупштина јединица локалне самоуправе у Републици Српској  и Народне скупштине РС", рекао је Ђурђевић.
 
У Резолуцији о заштити и неповредивости права Српске и јединица локалне самоуправе позива се међународна заједница да ускрати подршку самозваном високом представнику Кристијану Шмиту, који није изабран у складу са прописаном процедуром, јер нема сагласност Савјета безбједности УН.У Резолуцији се осуђује одлука Уставног суда БиХ да измијени Правило овог суда чиме се обесмишљава учешће судија Републике Српске у његовом раду.

У тексту се наводи и  противљење да се имовина Републике Српске и јединица локалне самоуправе неуставним одлукама Уставног суда БиХ и самозваног високог представника претвори у државну имовину.

Позивамо надлежне институције и органе БиХ и Републике Српске да не предузимају активности засноване на неуставним одлукама Уставног суда БиХ и одлукама самозваног високог представника, јер би то довело до даље ескалације политичкиг односа у БиХ са несагледивим посљедицама - наводи се у приједлогу Резолуције, која ће се сутра наћи пред одборницима Скупштине града Бијељина.
Семберија инфо