Милан Марјановић, пољопривредни произвођач из Дворова - Фармери желе да што прије обнове производњу :: Semberija INFO ::

 

Милан Марјановић, пољопривредни произвођач из Дворова - Фармери желе да што прије обнове производњу


Јучерашњем састанку са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Савом Минићем у Подручној привредној комори Бијељина присуствовао је велики број пољопривредних произвођача и фармера из Семберије.
 
 Међу њима је био и Милан Марјановић из Дворова.
 
„На мом имању четвртог септембра прошле године еутаназирано је 312 свиња. Састанак са министром Савом Минићем био је изузетно конструктиван, јер смо разговарали о актуелним питањима и о правилнику који треба да буде од користи нама пољопривредним произвођачима. Многи од нас, усљед посљедица афричке свињске куге, остали су без „фабрика за производњу меса“. Од ресорног министарства очекујемо прецизна упутства и смјернице како бисмо што прије поново напунили наше фарме. Ми не можемо да сједимо скрштених руку. Похвално је што ће сва штета фармерима бити надокнађена у договореним и предвиђеним временским роковима. Сада очекујемо да се пропише минимум биосигурносних мјера како бисмо могли обновити нашу производњу. Уколико будемо сарађивали са министарством и ветеринарском службом и уколико на вријеме поново напунимо фарме, ми ћемо имати нормалне тржишне цијене меса и живе стоке. И раније су цијене живе стоке биле изузетно ниске, али је дошло до драстичног поремећаја на тржишту. Афричка свињска куга је присутна и она се неће тако лако искоријенити. Ипак, надамо се да више нећемо имати епидемију афричке свињске куге и да ће то бити само спорадични случајеви“, каже Марјановић, истичући да фармери имају обећање од ресорног министарства да ће им помоћи око набавке генетског материјала и да ће те трошкове министарство финансирати са 60 одсто трошкова.
 
„ Акценат треба ставити на производњу неса. Цијене ће поново да се доведу у неке нормалне оквире, јер ово што смо имали у протекла два до три мјесеца било је абнормално. Уколико поново не покренемо производњу, ми ћемо се одрећи властите традиције, јер нећемо бити у ситуацији да купимо божићну печеницу или прасе за прославу породичне славе. У том случају ћемо се преорјентисати на друге јеловнике и другачије трпезе“, каже пољопривредни произвођач Милан Марјановић.
 
(Семберија Инфо)