Соларна поља у високој Семберији :: Semberija INFO ::

 

Соларна поља у високој Семберији


Многи који пролазе саобраћајницом Бијељина-Брчко, пар стотина метара од цркве и школе у Доњој Чађавици, покрај пута, примијетиће соларна поља која се сваким даном све више шире.

Умјесто да на благим падинама расте кукуруз, пшеница или дуван, рађају шљиве, сијају соларна поља. Сви они који чешће иду овим путем виде да се површине под соларним панелима јако брзо шире.



Наиме, од првог поља, које се налази преко пута трафостанице у Чађавици, соларни панели се постављају на још двије оближње локације.

Како незванично сазнајемо, многи домаћини су спремни да продају своју земљу за постављање солара, јер је цијена, како неки тврде, сасвим добра.

-Мислим да се по дунуму плаћа као што се плаћа земљиште у Чађавици и Драгаљевцу, а које се изузима за градњу ауто-пута, што је добра цијена за ову нашу земљу која је прилично лошег квалитета'', потврдио је за ,,Семберија инфо'' један мјештанин Чађавице.

Они, који добро познају тај дио високе Семберије знају да земљиште на које су постављени и монтирају соларни панели припада Мјесној заједници Доњи Драгаљевац, а дио села је Обрадово Брдо.



С обзиром да за Обрадово Брдо знају, углавном, становници Драгаљевца, Чађавице и пар околних села, мјештани Обрадовог Брда, нарочито они млађи, имају идеју да свом брду дају ново, много звучније име – Соларно Брдо.

-Само име упућује да су и у наш крај стигле напредне технологије и да нас убудуће неће карактерисати дуван и ракија, него обновљива енергија као што је у напредним земљама. Са проласком ауто-пута и соларним пољима и ми хватамо корак са развијеним свијетом, још да нам млади остану да живе овдје било би дивно, али у пракси је другачије'', за ,,Семберија инфо'' износи своје мишљење један угледни домаћин са Обрадовог Брда.

(Семберија инфо)