Годишња конференција Удружења ветерана „Гарда Пантери“ Бијељина :: Semberija INFO ::

 

Годишња конференција Удружења ветерана „Гарда Пантери“ Бијељина


У просторијама Центра за културу „Семберија“ Бијељина данас је одржана конференција за медије Удружења ветерана „Гарда Пантери“ Бијељина, односно годишња конференција за 2023. годину. Говорено је о проширеној иницијативи о измјени назива улица у граду Бијељина, активностима удружења и борачкој проблематици.

Петар Цвијетиновић, предсједник Удружења ветерана „Гарда Пантери“, подсјетио је да су у име удружења прије пет година поднијели иницијативу поводом измјене улица у Бијељини, али да то тога још увијек није дошло, иако су градоначелник и Скупштина града Бијељина то подржали.

-Као удружење данас ћемо поднијети нову, проширену иницијативу за измјену назива улица у Бијељини. У нашој иницијативи се наводи да поред Бранка Пантелића Пантера, Благоја Гавриловића, Љубише Савића Маузера и генерала пуковника Новице Симића, своју улицу добије и Драган Симионовић Сики, српски добровољац који је свој живот изгубио у редовима „Гарде Пантери“. Ми, као удружење морамо да се боримо да се наша борба у рату не заборави и да је пренесемо на младе нараштаје, да јавност подсјећамо шта смо ми радили“, истакао је Цвијетиновић и додао да у посљедње вријеме на друштвеној мрежи „Тик-ток“ све више има отворених налога на подручју града Бијељина под називом „геноцид.ба“ и слично, а на којима се пуштају филмови о неким догађајима за које нису утврђене тачне чињенице.

Такође, овом приликом је и најавио да су са управом Радио телевизије Репулике Српске договорили снимање документарног филма под називом „Одбрана Бијељине“.

-Документарни филм „Одбрана Бијељине“ биће мало комплексан филм, али ми смо се за снимање тог филма детаљно припремали и прикупљали архивски материјал у посљедње двије године. О томе јавно нисмо говорили, али мислимо да је сада дошло вријеме да са том активношћу кренемо и да јавности презентујемо стварне догађаје у Бијељни који су се догодили“, појаснио је Петар Цвијетиновић.

Према ријечима Цвијетиновића, рад удружења у 2023. години био је на изузетно високом нивоу, те да су као удружење испунили све обавезе из плана рада за 2023. годину  које су добили од Скупштине удружења.

-Сви догађаји које је обиљежавало Удружење ветарана „Гарда Пантери“ посјећивало је неколико хиљада људи, те да смо све догађаје обиљежили онако како доликује. Највише смо захвални медијима који су промовисали наше активности, гдје се видио наш рад. Такође, истакао бих да смо изградили споменик у Брчком за 23 погинула борца „Гарде Пантери“ у току Одбрамбено-отаџбинског рата у Брком. По закључку Кризног штаба  СДС-а РС, да није било Српске националне гарде у мају 1992. године ни један Србин не би остао у Брчком. Током протекле године бавили смо се и хуманитарним активностима, као што је превоз бораца до љекара, помоћ у лијековима, храни, као и помоћ породицама приликом сахрана. Такође, провели смо и Божићну акцију, приликом које смо за наше борце обезбиједили 44 печенице, а за 164 борца новчана средства као помоћ за Божићне печенице. Иницирали смо и повећање средстава за Одјељење за борачка питања Града Бијељина и под нашим притиском Градска управа је повећала средства два пута, а ове године скоро милион конвертибилних марака, а од којих ће се издвојити значајна средства за стамбено збрињавање. У Бијељини има око 15.000 бораца и логично је да средства за ове активности буду већа, јер има око 300 породица бораца који живе у нељудских условима“, подсјетио је Цвијетиновић и додао да имају добру сарадњу са Градском борачком организацијом Бијељина.

(Семберија инфо)