Отворен Први фестивал вина и традиционалних производа источне Херцеговине у Бијељини :: Semberija INFO ::

 

Отворен Први фестивал вина и традиционалних производа источне Херцеговине у Бијељини


Удружење Херцеговаца “Јован Дучић” у Бијељини, уз подршку Подручне привредне коморе Бијељина и Градске управе Бијељина вечерас је у хотелу “Дрина” организовало Први фестивал вина и традиционалних производа Источне Херцеговине под слоганом “Наше је боље”.



Удружење Херцеговаца у Бијељини није само основано да би се сачувала традиција старог завичаја, већ је мјесто гдје се његује узајамно поштовање, толеранција и солидарност, истакао је Спасоје Албијанић, предсједник овог удружења.

“Наше удружење, осим основних начела, очување традиције и обичаја завичаја из коге смо потекли, његује и културу незаборава, привредно и пословно повезивање привредних субјеката. Циљ нам је да аутентичне производе Семберије, Мајевице и Подриња једног дана представимо у нашој Херцеговини. Желимо промовисати домаће производе под слоганом “Наше је боље”. Са нама су и панелисти који ће нас увести у свијет културе испијања вина, објаснити нам шта значи заштита географског поријекла, а посебан шлагворт је познати бренд “Херцеговачка кућа”, уз помоћ којег можемо развијати и семберску кућу”, нагласио је Албијанић.



Стево Савић, предсједник Подручне привредне коморе Бијељина изјавио је да је Први фестивал вина и традиционалних производа источне Херцеговине у Бијељини сјајна синергија енергије која је уложена у организацију једног оваквог догађаја.



“Овакви догађаји су нам данас неопходни више него икад. Одавно нисмо имали лошије привредне резултате, који су остварени у 2023. години, те је због тога изузетно важно да што више промовишемо наше домаће производе и да развијамо свијест домаћих произвођача о потреби конзумирања домаћих производа. Вјерујем да ће се отворити нове пословне шансе и након овог фестивала, да ће се склопити нека нова пријатељства и познанства. Ми ћемо у овој години покушати покренути реализацију већ поменуте идеје организовања једне семберске, подрињске, мајевичке или бирчанске куће и представити производе из ових регија у Херцеговини”, истакао је Савић, нагласивши да је бренд “Херцеговачка кућа” већ постао препознатљив у Европи и свијету.

Отварајући Први фестивал вина и производа из Источне Херцеговине, градоначелник Љубиша Петровић захвалио се иницијаторима једне овакве идеје, господину Спасоју Албијанићу и Димитрију Ћеранићу.



“Захваљујем и Подручној привредној комори на препознавању значаја једне овакве идеје о потенцирању домаћих производа у свим дијеловима Републике Српске. Посебна част за нас у Семберији је то што се лик и дјело Јована Дучића везује за нашу Бијељину и за прву бијељинску пјесникињу Магдалену Живановић. Жеља нам је да наставимо крупним корацима у реализацији оваквих и сличних пословних и културних идеја”, нагласио је градоначелник Љубиша Петровић.
 
Семберија инфо