Реализован пројекат енергетске ефиксаности :: Semberija INFO ::

 

Реализован пројекат енергетске ефиксаности


У Основној школи “Свети Сава” у Батковићу данас је пуштен у рад систем гријања уз помоћ топлотних пумпи, по систему “вода - вода”. На тај начин досадашњи систем гријања школе и школске дворане уз помоћ угља постаје прошлост. Ова школа годишње је трошила око 11.000 КМ за гријање уз помоћ угља. Градоначелник Бијељине, Љубиша Петровић посјетио је данас ову школу и том приликом изјавио да Градска управа, што се тиче енергетске ефикасности, остаје посвећена уштеди електричне енергије.



“Осим економског дијела, битан је и тај еколошки момент, јер ће бити елиминисано емитовање прашине и угљенмоноксида из школске котоловнице. Ми се нећемо заустављати на овоме, већ ћемо, у складу са моделом “Три Г”, еколошка прихватљивост, економичност и енергетска ефикасност, и у наредном периоду настојати да што већи број индивидалних и колективних објеката становања буде укључено и опремљено оваквим системом гријања.

Истовремено је требало створити све предуслове, обновити фасаду на школском објекту и фискултурној сали, замијенити прозоре и врата, јер и на тај начин штедимо енергију. Захваљујући одличној сарадњи са швајцарским “Каритасом”, за ову инвестицију је издвојено више од 200.000 КМ, од чега је половину средстава обезбиједила Градска управа. И даље ћемо улагати у школске објекте, јер је изузетно важно да наша дјеца имају што боље услове за учење и да постижу што боље резултате у школи”, истакао је градоначелник Петровић, нагласивши да ће врло брзо бити објављен списак школа које ће бити реконструисане у овој школској години.



Невезано за ову тему, градоначелник Петровић је истакао да је у Батковићу опремљена канцеларија Мјесне заједнице, те да ће у овој години бити припремљена грађевинска дозвола за изградњу новог Дома културе у овом великом семберском селу. Он је најавио да ће ускоро бити расписан и тендер за најповољнијег извођача радова који ће градити нови објекат Дома културе у Батковићу.

Даниел Бронкал, директор швајцарског “Каритаса” у БиХ, изјавио је да сарадња “Каритаса” са Градском управом у Бијељини траје већ годинама на пројектима социјалне инклузије.

“Договорили смо се са градом Бијељина да отпочнемо реализацију пројеката енергетске ефиксаности и обновљиве енергије. Завршили смо овај пројекат кориштења геотермалне енергије у Батковићу. Овдје смо користили посебну шему. Инсталирали смо топлотне пумпе и ова инвестиција ће се отплатити за шест до седам година. Тако се тај новац може инвестирати у нове пројекте. Школа ће добити и енергетски сертификат”, истакао је Даниел Бронкал.



Владимир Вуловић, директор Основне школе “Свети Сава” захвалио се швајцарском “Каритасу” и Градској управи, јер је ова школа препозната и одабрана за провођење овог пројекта.

 “Наша подручна школа у Батковићу се до сада загријавала на угаљ и годишње смо трошили 10.000 КМ до 11.000 КМ за гријање, зависно од сезоне. Сигуран сам да ће се увођењем новог система гријања остварити значајна финансијска уштеда. Овдје тренутно имамо 118 ученика. Овај пројекат је значајан и за локалну заједницу због еколошког момента”, истакао је Вуловић.
 
Семберија инфо