Александар Ђурђевић о буџетском дефициту за 2022. годину: Заступаћемо актуелне интересе града и грађана :: Semberija INFO ::

 

Александар Ђурђевић о буџетском дефициту за 2022. годину: Заступаћемо актуелне интересе града и грађана



Непокривени буџетски дефицит из 2022. године износи 2.173. 670 КМ и то је било у ребалансу буџета и требало је на неки начин да се попегла. Обавезе створене изнад буџетом планираних средстава у 2022. години износиле су 974.787 КМ и то се односи на плате новозапослених радника у Градској управи, изјавио је данас Александар Ђурђевић на конференцији за штампу у просторијама Градског одбора СНСД Бијељина. 

„Видјели смо да је у Градској управи запослено 200 радника на одређено вријеме. То су неке ствари које су биле смисао и суштина предложеног ребаланса. Текуће помоћи у кабинету градоначелника са 35.000 КМ повећане  су на 400.000 КМ, а ријеч је о средствима која су већ потрошена изнад износа одобрених средстава. Посљедњег радног дана прошле године ова ненамјенска пробијања буџета и кршење фискалне одговорности, кршење Закона о буџетском систему Републике Српске могли сте само легализовати дизањем руку. Скупштина то није урадила, јер то није наша надлежност и брига. О томе треба да брине неко ко је до свега тога довео. Да је, којим случајем, неко од директора из редова СНСД-а ово урадио, имали бисмо ванредне конференције за штампу, упадање с камерама, кривичне пријаве  и риалити програме. Када се овако понаша Градска управа, онда испада да је такво понашање у реду и то је перцепција људи у Градској управи“, изјавио је Ђурђевић, нагласивши да управо због тога ребаланс буџета није добио подршку, односно добио је само три гласа за. 

„Крајем јануара очекујемо нову сједницу Скупштине града, јер имамо нове материјале које морамо размотрити. Скупштина ће наставити да функционише институционално, има одборнике, клубове одборника и руководство Скупштине. Битно нам је да се одборници усаглашавају и изјашњавају у складу с општим интересима свих грађана и оних који су их бирали. Без обзира на то, да ли постојала скупштинска већина или не, видјели смо то и на прошлој сједници, неке одлуке су имале 26 гласова за, неке 23, а неке само три гласа за. Одборници се самостално изјашњавају по свакој тачки дневног реда. Клуб одборника СНСД-а ће јасно износити своје ставове о свим актуелним питањима од интереса за град и грађане Бијељине“, каже Ђурђевић, истичући да и Деветог јануара - на прослави дана Републике Српске, треба исказати саборност, јединство и показати да је Република Српска тековина свих нас, изнад свих политика, странака и подјела, да је Република Српска скупо плаћена и да  не смијемо дозволити никоме да је угрожава, да нам отимају имовину.

„Јасно и гласно, јединствена порука  из свих општина и градова у Републици Српској, мора Деветог јануара да се каже да постоји црвена линија, да граница постоји и да нећемо дозволити да та граница буде угрожена и пређена“, истакао је  Александар Ђурђевић. 

(Семберија Инфо)