Увијек смо на услузи грађанима :: Semberija INFO ::

 

Увијек смо на услузи грађанима


Општина Лопаре је примјер бројним локалним самоуправама у БиХ и шире како локална власт може бити близу својих грађана. Овакав статус није дошао преко ноћи. То је резултат вишегодишњег труда начелника Раде Савића и општинске администрације да буду на услузи грађанима у процесу рјешавања њихових свакодневних животних потреба.

Тако је протекла и ова, 2023. година током које је на подручју Лопара реализован читав низ пројеката који имају за циљ олакшавање и обогаћивање живота становницима ове мајевичке општине.

Између осталог, Лопаре су познате као средина која је креирала привредни амбијент привлачан за улагање своје дијаспоре. Као резултат тога, 20 мјештана Лопарана који живе и раде у иностранству до сада су покренули своју привредну активност у родном крају.

-То је нешто о чему је у претходном периоду много причано. Међутим, доћи до овог броја није било нимало једноставно. Резултат је то великог и напорног рада наше администрације да изгради, прије свега, повјерење са нашим привредницима из дијаспоре. Када смо успјешно прешли тај тешки пут све је послије било лакше. Не планирамо стати на ових 20 предузећа. Током ове године су отворена три нова погона, а имамо план да у наредних пет година тај број нарасте до 50. Поред сарадње са нашом дијаспором, за сљедећу годину смо спремили бројне пројекте којима ће се живот наших суграђана битно поправити. Од свих пројеката, поменућу само изградњу новог водовода, јер нам је досадашњи правио огромне проблеме у водоснабдијевању“, изјавио је за портал „Семберија инфо“ Радо Савић, начелник општине Лопаре.

Четвртог децембра у Средњошколском центру ,,Вук Караџић” у Лопарама пуштена је у погон прва просумер соларна електрана у БиХ. Ради се о оној врсти производње електричне енергије из обновљивих извора гдје ће Средњошколски центар у Лопарама бити произвођач, потрошач и, ако се појави вишак, продавач електричне енергије. Овај пројекат је реализован у сарадњи Општине Лопаре и Центра за одрживу енергетску транзицију – ReSET.

-Соларна електрана има снагу од 25 киловата и остаје у власништву Средњошколског центра. План је да електрана годишње производи 36.000 киловат сати електричне енергије, колике су укупне годишње потребе ове школе, с тим да смо оставили могућност и за проширења система. Уз електрану, инсталирани су монитори на којима ученици и наставници, у сваком тренутку, могу пратити процес производње и потрошње електричне енергије, што ће допринијети унапређењу образовног процеса”, казао је за ,,Семберија инфо’’ Самир Авдаковић из Института за напредне системе и технологије из Сарајева.

Електрану је свечано у погон пустио Иван Божић, који се школује на одсјеку техничара рачунарства Средњошколског центра ,,Вук Караџић”.

Ове године на подручју Лопара настављена је реализација пројекта „Мајевица без мина до 2024. године“. Ради се о пројекту који има за циљ да се са територије пет мајевичких општина (Лопаре, Угљевик, Теочак, Сапна и Челић) уклоне сва минско-експлозивна средства заостала након завршетка ратних дејстава прије скоро 30 година. План је да се деминирање изврши на површини од око 28 квадратних километара, а главни финансијер пројекта је Њемачка влада са 9,7 милиона евра. Према најавама одговорних који воде овај пројекат очекује се да ће Угљевик ове, а Лопаре наредне године бити проглашени општинама без минске опасности.

-Овај пројекат је од великог значаја за општину Лопаре, као и друге сусједне општине, јер ће се деминирањем Мајевице створити услови за лакши живот становника на овим подручјима и подстаћи развој туристичких потенцијала овог региона, као и других грана привреде“, изјавио је начелник Радо Савић.

Почетком новембра начелник Савић је угостио Нерина Диздара, првог човјека Министарства за расељене особе и избјеглице у Влади ФбиХ. Том приликом је потписан уговор о санацији штета насталих усљед поплава, које су у током ове године у два наврата задесиле подручје Лопара. Такође, начелник Лопара је делегирао три пројекта према овом министарству, чија ће реализација бити су од користи за ширу друштвену заједницу, а посебно за повратничку популацију на подручју Мјесне заједнице Корај.
Семберија инфо