ХОЋЕ ЛИ РАДНИЦИ АД КОМУНАЛАЦ ПРЕКИНУТИ ШТРАЈК? :: Semberija INFO ::

 

ХОЋЕ ЛИ РАДНИЦИ АД КОМУНАЛАЦ ПРЕКИНУТИ ШТРАЈК?


У Бијељини су данас одржана два састанка на којима су тражена рјешења тренутне неповољне ситуације у којој се налазе радници АД Комуналац из Бијељине. Најприје је одржан састанак са штрајкачким одбором, синдикатом и управом АД Комуналац. Састанку је требао присуствовати и градоначеник Бијељине, Љубиша Петровић, који је представник државног капитала у АД Комуналац и који има највећи утицај код именовања управе предузећа. Иако позван, ни градоначелник нити ико из Градске управе Града Бијељина није се појавио. Други састанак су одборници градске Скупштине одржали са представницима савјета мјесних заједница са подручја града.



-Сходно закључку са претходне сједнице Скупштине Града Бијељина данас смо одржали састанке са заинтересованим странама пред сутрашњу тематску сједницу градске Скупштине на којој ћемо расправљати о проблемима са којима се сусрећу радници АД Комуналац из Бијељине. Прије седам дана сам одржао састанак са представницима савјета мјесних заједница за подручја нашег града. Они су упознати са одлукама који ће бити предложене на сутрашњој сједници наше Скупштине а имали су обавезу да о истим материјалима упознају остале чланове својих савјета. Такође, управа АД Комуналца је имала обавезу да припреми анализу тренутног финансијског стања у предузећу као и план утрошка средстава која би добили евентуалним усвајањем предложених одлука. Састанци су били коректни и конструктивни од стране свих учесника и мишљења сам да смо врло близу рјешења кризе у којој се тренутно сви заједно налазимо. Сви смо се сагласили да је потребно подржати раднике који раде најтеже послове, односно оне раднике који раде на пословима одвоза смећа и који имају минималне плате“, рекао је након завршених састанака, Александар Ђурђевић, предсједник Скупштине Града Бијељина.



Што се тиче захтјева штрајкачког одбора и синдиката АД Комуналац они се, између осталих тичу повећања плате свим радницима који примају нето плату до 950 КМ на начин да им се плата повећа минимално десет посто и да се побољшају услови рада. Један од захтјева је да хитно отпочну преговори за закључивање колективног уговора у АД Комуналац а синдикат је тражио усвајање мораторија на даље запошљавање административног особља у АД Комуналац.

Предсједник Ђурђевић је истакао да су запослени у АД Комуналац сагласни да ће, уколико њихови захтјеви буду усвојени, прекинути штрајк и одмах приступити обављању својих свакодневних дужности.

(Семберија инфо)