Прибишић: “Градска управа није испоштовала ниједан једини амандман Скупштине града” :: Semberija INFO ::

 

Прибишић: “Градска управа није испоштовала ниједан једини амандман Скупштине града”


FOTO: InfoBijeljina
“Клуб одборника ДЕМОС-а гласаће за усвајање ребаланса буџета, али ми смо генерално против јер је све супротно оном што је усвојено у буџету за 2023. годину”, рекао је на почетку расправе о ребалансу буџета за 2023. годину одборник ДЕМОС-а Зоран ПРибишић.

Прибишић је на данашњој сједници Скупштине града Бијељина истакао да ће одборници ДЕМОС-а дозволити да ребаланс иде у расправу.

“Послије ћемо, ако се не исправе ове ствари које ћемо изнијети, вјероватно гласати против. Наиме, у буџету 2023. године није уважен ниједан став који је амандманом на буџет скупштинска већина донијела Градској управи да испоштује. Ниједна једина ставка у амандману није испоштована, све је нула у суштини. Овдје имамо један велики проблем што кад је дат нацрт ребаланса, није убачена ставка шест мјесеци реализације, што нам не показује стварно стање, а ја ћу вам појаснити о чему се ради”, рекао је Прибишић.

Он се изразио незадовољство чињеницом да нису уврштени стварни подаци, с обзиром да је ребаланс рађен крајем године.

“Наведено је да ће расходи за плате бити 19 милиона марака, а за шест мјесеци је потрошено скоро 12 милиона, што значи да ће бити бар пет милиона марака више. Уз то, градоначелник је трошио паре на текуће помоћи, 300 000 КМ на разноразна удружења грађана. Чист популиизам и ово је само за првих 6 мјесеци, ово ће бити сигурно и више. Трошкове репрезентације је са 30 000 марака подигао на 90 000 марака”, истакао је Прибишић.
Прибишић се осврнуо и на подстицаје за градска предузећа.

“Ребалансом је предвиђено повећање за Топлану 200 000 марака. Топлана је имала могућност да одради послове, топловоде за уговоре са поштом, судом, музичком школом, како би прилкључила нове кориснике. Ништа није урађено, а дата је субвенција Топлани 200 000 км. Топлана има 4 пута мање запослених од Комуналца, а добила је 200 000 марака да ријеши проблем плата, градоначелник им је дао субвенције. Исто тако повећане су субвенције и за гробље 85 000 КМ, за Водовод 50 000 КМ, а Бањи Дворови са 200 000 КМ смањио на 100 000 КМ”, рекао је Прибишић. 

Из ДЕМОС-а су указали на нејасноће и на ставци Одјељења за друштвене дјелатности.

“Стварно ми није јасно да текући грант за здравство смањимо са 700 000 на 100 000 марака, а да са 100 000 на 300 000 повећамо грантове за вјерске заједнице. Или, на примјер, интервентна средства за образвовање са 8000 на 480 000 марака повећано, овдје није наведено због чега је толико повећање, на шта се то односи. Још једна нелогичност односи се на бијељински вртић “Чика Јова Змај”, који је у овој години отворио нове објекте, примио нове раднике, а смањен им је буџет за плате. Ја не знам како ће директор, ако то овако буде како је предложено, исплатити плате”, указао је Прибишић. 

(НовиГлас)