ЛОПАРЕ: СТРУЧНИ СКУП О УПРАВЉАЊУ СТАКЛЕНИМ ОТПАДОМ :: Semberija INFO ::

 

ЛОПАРЕ: СТРУЧНИ СКУП О УПРАВЉАЊУ СТАКЛЕНИМ ОТПАДОМ


У Лопарама је одржан стручни скуп из области управљања стакленим отпадом, који је организовало локално Јавно комунално предузеће „Чистоћа“, као један од прималаца донације /Waste Side Story/. О важности издвојеног сакупљања стакла из комуналног отпада и предностима које се тиме пружају, своја искуства је представио Мартин Штајнер, главни извршни директор аустријске фирме ТБУ /TBU/, која се бави консултанским услугама за инжењеринг животне средине. Он је схватио, проводећи пројекат у БиХ, да је људима, који се свакодневно баве питањима отпада, потребно првокласно знање гдје они добијају идеје или рјешења која им требају да унаприједе своје системе.



-Суштина је у трансферу опреме и најновијих првокласних знања из области упрвљања отпадом из Аустрије у БиХ“, навео је Штајнер. Начелник општине Лопаре Радо Савић је истакао да су се данас у Лопарама чула нека нова рјешења за упрвљање отпадом с посебним освртом на стакло, гдје су презентована искуства из Аустрије.



-С обзиром да стакло чини велики дио отпада на подручју наше општине веома смо заинтересовани да радимо на примијени наведених искустава“, додао је Савић. Учешће на данашњем семинару у Лопарама узели су представници комуналних предузећа из сјевероисточног дијела БиХ, регионалне депоније, као и други актери у управљању комуналним отпадом.