Коалиција “Колоси” радном дискусијом обиљежила Међународни дан особа с инвалидитетом :: Semberija INFO ::

 

Коалиција “Колоси” радном дискусијом обиљежила Међународни дан особа с инвалидитетом


Коалиција удружења особа са инвалидитетом „Колоси“ из Бијељине, организовала је данас, поводом 3. децембра - Међународног дана особа са инвалидитетом, округли радни сто под називом, „Перспектива покрета за права особа са инвалидитетом у свјетлу Циљева одрживог развоја“.

Милорад Јовић, технички секретар Коалиције ''Колоси'', истиче да је укључивање особа са инвалидитетом у све сегменте друштва, један ок кључних услова за поштовање људских права  и одрживи развој.

-Циљ данашње дискусије јесте да се у партнерству између самих удружења која чине Коалицију,Градске управе и институција које раде са особама са инвалидитетом, укаже на то, шта је све урађено у овој години, као и да се дефинишу горући проблеми са којима се сусрећу удружења и чланство.Можемо рећи да годинама имамо разумијевање и подршку Градске управе Бијељина.Нажалост ,још увијек је низ проблема са којима се сусрећу особе са инвалидитетом,од приступа квалитетном образовању,градског превоза, па до проблема око запошљавања.Много је још проблема са којима се свакодневно сусрећу особе са инвалидитетом али се надамо да ћемо кроз овај одрживи развој, кроз Стратегију града Бијељина, која се ради и локални Акциони план у области инвалидности, покушати бар мало побољшати постојећи положај особа са инвалидитетом.Од извршне и законодавне власти, очекујемо да будемо партери и да се питамо око оних питања која се нас тичу”,нагласио је Јовић.



Љубиша Станишић, начелник Одјељења за друштвене дјелатности града Бијељина, истакао је овом приликом да Градска управа ради у партнерству са Коалицијом ''Колоси”, а доказ томе је и податак да су ''Колоси” од стране града Бијељина, проглашени као Удружење од општег интереса.

-Сваке године се издвајају буџетска средства, а поред тога ту су и бројни пројекти која имплементирају Удружења која дјелују у оквиру Коалиције''Колоси”. У договору са Коалицијом ''Колоси”, покренули смо и низ инцијатива, а једна од посљедњих јесте иницијатива за увођење права на персоналног асистента за особе са инвалидитетом”, рекао је Станишић.
 
(Семберија инфо)