ОДРЖАН ПРВИ БИЈЕЉИНСКИ БАЛ :: Semberija INFO ::

 

ОДРЖАН ПРВИ БИЈЕЉИНСКИ БАЛ


Извор: Семберија инфо / И. Гутић

У оквиру културне манифестације „Дучићеви и Магини сати“ синоћ је у Хотелу Дрина одржан Први бијељински бал. Организатори манифестације су сматрали да је, у склопу процеса подсјећања јавности на културно дјеловање и однос Јована Дучића и Магдалене Живановић у ондашњој Бијељини, потребно подсјетити и на прилику када су су, на једном сличном балу, у тадашњем здању Хотела Дрина, прије равно 130 година упознали Магдалена и Јован. Највећи терет реализације синошњег бала припала је Српском културно-умјетничком друштву „Семберија“, Градском позоришту „Семберија“ и хору „Србадија“.



- Дали смо све од себе да направимо што вјернију реплику краја 19. вијека када су у питању костими, понашање, игре и пјесме које су тада биле заступљене у Бијељини. Надамо се да ће ово бити само први у низу балова које ћемо организовати наредних година и да данас започета манифестација „Дучићеви и Магини сати“ означава крај шутње о великој љубави двоје пјесника“, рекла је Бранка Савчић, директор СКУД „Семберија“.



Глумци Градског позоришта „Семберија“, Вања Кртолина и Ненад Благојевић на балу су имали улоге Магдалене Живановић и Јована Дучића. Њих двоје су, читајући писма, присутнима донијели дашак мисли и емоција које су „семберски Ромео и Јулија“ размјењивали крајем претпрошлог стољећа.



- Задовољство је бити дио времеплова и вратити се у четврти новембар 1893. године, када су се управо на овом мјесту упознали Магдалена Живановић, наша прва бијељинска пјесникиња и наш Јован Дучић, пјесник и дипломата. Градска управа Града Бијељина је иницирала и у потпуности стоји иза организације овогодишње прве културне манифестације „Дучићеви и Магини сати“. Могу потврдити да ће ово постати традиционална манифестација јер нешто овакво Бијељина као град културе, град љубави и заслужује“, изјавио је градоначелник Града Бијељина Љубиша Петровић.



Поред евоцирања успомена на прошлост, Први бијељински бал је био прилика да присутни и у садашњости буду на услузи онима којима је подршка потребна. Наиме, сав приход од улазница као и добровољни прилози ићи ће на адресу Удружења „Бијељинска дјеца сунцокрети“, удружења које окупља родитеље дјеце са сметњама у развоју, дјеце у ризику и дјеце која живе на друштвеној маргини.