ОТКРИВЕНА БИСТА ЈОВАНУ ДУЧИЋУ :: Semberija INFO ::

 

ОТКРИВЕНА БИСТА ЈОВАНУ ДУЧИЋУ


У Бијељини се данас одржава културна манифестација „Дучићеви и Магини сати“, посвећена пјесницима Јовану Дучићу и Магдалени Маги Живановић. Ради се о премијерној манифестацији за коју организатори обећавају да ће трајати и својим садржајима расти, исправљајући неправду према првој бијељинској пјесникињи Магдалени Николић Живановић. Иза ове културне манифестације стоји Градска управа Града Бијељина, ЈУ „Музеј Семберије“ и Галерија Центра за културу „Семберија“.

Програм манифестације започео је откривањем бисте Јовану Дучићу пред бијељинском основном школом која је названа управо по њему.



-У овој години су се обиљежила три важна јубилеја. Први се односи на 130 година како је Јован Дучић, тада млади учитељ из Сомбора дошао у Бијељину да учи ђаке у Српској основној школи (1893/94). Други означава 80 година од смрти овог вриједног пјесника, а трећи је 70 година од оснивања Основне школе „Јован Дучић“ у Бијељини. Откривање бисте Јовану Дучићу јесте знак наше пажње и захвалности за све што нам је од културног блага оставио овај врсни пјесник и књижевник“, изјавио је Милан Николић, пјесник и професор разредне наставе у ОШ „Јован Дучић“.

Градоначелник Града Бијељина, Љубиша Петровић истакао је чврсту опредијељеност Градске управе и свих културних радника у Бијељини да ће данашња манифестација бити тек први корак у скидању историјске прашине са неоправдано запостављене приче о љубави Магдалене Живановић и Јована Дучића.



Манифестација „Дучићеви и Магини сати“ наставља се данас изложбом „Писма Дучића и Маге“ у Галерији Центра за културу „Семберија“, Чајанком са Дучићем и Магдаленом те вечерашњим Првим бијељинским балом.

Семберија инфо