ОДРЖАН ЗИМСКИ „САЛОН ВИНА БИЈЕЉИНА 2023“ :: Semberija INFO ::

 

ОДРЖАН ЗИМСКИ „САЛОН ВИНА БИЈЕЉИНА 2023“


Туристичка организација града Бијељина организовала је вечерас зимско издање манифестације „Салон вина  Бијељина 2023“. Вечерашња манифестација у Бијељини саставни је дио највећег и најзначајнијег винског догађаја у региону „Регио Wине Траилс Фестивал“. Ове године, по први пут салон се организује као самостални пројекат, који ће постати традиционалан као зимско издање.



-Ово је још једна прилика да у нашем граду организујемо догађај који ће допринијети обогаћивању туристичке понуде у Бијељини. На вечерашњем Салону вина представиће се углавном винарије са подручја Србије и мањим дијелом са простора Босне и Херцеговине. Ово је прилика да бијељинском крају представимо најбоље из свијета винске и гастро понуде што нуди Србија. Један од партнера Салона вина је и Амбасада Републике Србије у БиХ, те град Бијељина“, рекао је Драган Тешић испред Туристичке организације града Бијељина.



У односу на издање Сајма вина који се деветог јуна ове године одржао на истом мјесту, у Хотелу Дрина, вечерас је било нешто мање излагача. Како су нам објаснили организатори, љетос су у Бијељини своја вина представили бројни винари са простора цијеле некадашње Југославије док је вечерас акценат стављен на промоцију вина која су произведена у 14 винарија у Србији.

Измеђи осталих, своја вина представио је и Василије Лаловић из Доње Чађавице који је на породичном имању подигао виноград са сортама бачка и петра, франковка и мерло. Од грожђа, по традиционалној рецептури производи двије врсте домаћег вина - бијело и црвено.



-Салон вина је велика прилика за мене јер сам нови у овој области. Почео сам прије пар година, имам мали виноград и још увијек не знам на шта ће изаћи овај посао. Надам се успјеху, вриједно радим и понављам, зато ми је драго да сам вечерас овдје, да упознам друге произвођаче, нове људе, нове купце“, рекао је двадесетпетогодишњи Василије.



-Након два љетна фестивала вина у Бијељини, ово је први пут да једну манифестацију посвећену вину организујемо крајем године, у зимском периоду. Биљежимо раст интересовања винарија да излажу своје производе у Бијељини али и бијељинске публике која показује да зна препознати и цијенити квалитетно вино“, изјавио је Фикрет Надаревић, један од организатора Салона вина Бијељина 2023 који је истакао да је примјетан интензивнији раст производње и потрошње домаћих вина. Према његовим ријечима Босна и Херцеговина некада је имала око шест хиљада хектара под виновом лозом, а данас је тај број око три хиљаде, те да доминирају сорте Блатина и Жилавка. 

(Семберија инфо)