У ЛОПАРАМА ОДРЖАНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА ТУРИСТИЧКИХ ПОТЕНЦИЈАЛА И НЕМАТЕРИЈАЛНИХ ДОБАРА МАЈЕВИЦЕ УЗ ПОДРШКУ АМБАСАДЕ ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

У ЛОПАРАМА ОДРЖАНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА ТУРИСТИЧКИХ ПОТЕНЦИЈАЛА И НЕМАТЕРИЈАЛНИХ ДОБАРА МАЈЕВИЦЕ УЗ ПОДРШКУ АМБАСАДЕ ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ


Амбасадор Велике Британије у БиХ Џулијан Рајли је посјетио изложбу произвођача домаћих традиционалних производа и кућне радиности која је одржана у Центру за културу и информисање у Лопарама.

Изложба је организована у оквиру међуопштинске сарадње пет мајевичких општина-Лопара, Челића, Угљевика, Теочака и Сапне.

На изложби су представљени производи Удружења жена „Вриједне руке Мајевице“ Лопаре, Пољопривредне задруге „Зарац“ Лопаре, Удружења жена „Свјетлост“ Угљевик, Пиљарница Центар Теочак, Удружења жена „Јагода“ Челић и други.

Амбасадор Џулијан Рајли је истакао да је британска Влада увијек подржавала иницијативе које се фокусирају на потребе грађана, са тиме да ниједна локална заједница не може сама рјешавати изазове са којима се суочава.

„Сарадња је кључ и ту сарадњу видим данас. Само помоћу сарадње можемо створити бољу будућност за грађане и услове који ће осигурати да млади остану како би изградили животе у својој земљи“, изјавио је амбасадор Џулијан Рајли.

Начелник Општине Лопаре Радо Савић је истакао да је циљ изложбе што боља промоција домаћих производа и кућне радиности, као и промоција туристичких потенцијала ове регије.

„Данашња изложба је добар начин окупљања пољопривредних произвођача и свих чувара традиције како би се промовисали значај њиховог рада и туристички потенцијали свих пет локалних заједница“, рекао је начелник Лопара Радо Савић.

У оквиру наведене изложбе на којој су приказани кроз промотивни филм и туристички потенцијали Мајевице, организовани су и два панела.

Први панел о туристичком потенцијалу Мајевице одржан је са представницима пет општина Мајевице.

Представници општина су говорили о туристичким локалитетима који су недавно реализовани у свих пет заједница, такође као резултат међуопштинске сарадње, а у чијем склопу је изграђено излетиште код извора сумпорне воде у Веселиновцу.

На другом панелу о одрживости домаћих производа и кућне радиности говорили су њихови произвођачи.

Изложба је резултат међуопштинске сарадње Лопара, Челића, Угљевика, Сапне и Теочака, као и удружења из наведених општина која се баве производњом традиционалних производа и домаће радиности.