Спречавање насиља над женама :: Semberija INFO ::

 

Спречавање насиља над женама


Данас Фондација ,,Лара’’ организује „Презентацију модела подршке жртвама сексуалног насиља у кризним центрима и заједници“. Презентација ће бити у Етно - селу „Станишићи“, хотел „Пирг“.
 
Презентација се организује у оквиру пројекта „Унапређење специјализованих услуга подршке жртвама сексуалног насиља у БиХ“, који проводи Фондација „Лара“ из Бијељине у конзорцијском партнерству са Фондацијом локалне демократије из Сарајева, УГ „Будућност“ из Модриче, УГ „Виве жене“ из Тузле, Фондацијом „Удружене жене“ из Бањалуке, Удружењем „Жена БиХ“ из Мостара и Удружењем „Жене са Уне“ из Бихаћа, а уз подршку уреда Унитед Натионс Ентитy фор Гендер Еqуалитy анд тхе Емпоwермент оф Wомен (,,УН WОМЕН“).
 
Пројекат за циљ има отварање дијалога и дефинисање модела и начина организовања специјализованих услуга подршке за жртве сексуалног насиља, што је дио обавеза Босне и Херцеговине у обезбјеђењу провођења Конвенције Савјета Европе о спречавању и сузбијању насиља према женама и насиља у породици (Истанбулска конвенција) и реална друштвена потреба усљед повећања сексуалног насиља и озбиљних траума које оно оставља на преживјеле.