Почела дводневна Конференција на тему „Зелена енергија и урбана мобилност“ :: Semberija INFO ::

 

Почела дводневна Конференција на тему „Зелена енергија и урбана мобилност“


У организацији Владе Брчко дистрикта Босне и Херцеговине, Скупштине Брчко дистрикта БиХ и „Зеленог клуба Парламента БиХ“ данас је у сали зграде Полиције Брчко дистрикта БиХ почела дводневна Конференција на тему „Зелена енергија и урбана мобилност“ на којој ће учешће узети представници законодавне и извршне власти Брчко дистрикта БиХ и парламената у БиХ који су укључени у рад „Зеленог клуба“, као и стручњаци из јавног и приватног сектора, представници међународних организација и организација цивилног друштва.
 
На конференцији представит ће се стратешки документи Брчко дистрикта БиХ, закони и подзаконски акти Брчко дистрикта БиХ, актуалне глобалне иницијативе, трендови у развоју зелене енергије, урбана мобилност у јединицама локалне самоуправе у БиХ, те добре праксе у имплементацији мјера и пројеката и институционализација урбане мобилности. Такођер, на конференцији ће се истаћи и изазови опћег међународног споразума и енергетске транзиције за Брчко дистрикт БиХ и Босну и Херцеговину, посебно у областима енергије, транспорта, климатских промјена и урбане мобилности.
 
Преданост Дистрикта ка одрживом развоју
 
Градоначелник Брчко дистрикта БиХ прим. др. Зијад Нишић на конференцији нагласио је преданост Дистрикта ка одрживом развоју и важност усклађивања енергетских потреба с очувањем околиша.
 
„Конференција је прилика за размјену идеја, најбољих пракси и стварање мреже сарадње међу кључним актерима која уједно представља и корак ка трансформацији Брчко дистрикта БиХ у модерно, еколошки освијештено мјесто. Нека ови дани интензивне дискусије буду почетак новог поглавља у развоју Дистрикта, гдје се одрживост не сматра луксузом, већ обавезом према будућим генерацијама. Потребно је да заједно градимо мост ка одрживости, стварајући темеље за просперитет и добробит свих грађана БиХ и Брчко дистрикта БиХ“, истакао је градоначелник.
 
Он је казао да Конференција о “Зеленој енергији и урбаној мобилности” представља не само тренутак рефлексије, већ и прилику за заједничко обликовање путања које ће водити град према одрживој будућности.
 
„Сматрам да је наша морална одговорност према будућим генерацијама да препознамо изазове које доносе климатске промјене и активно радимо на њиховом рјешавању. Дистрикт ће подржати иновације, инвестиције у обновљиве изворе енергије и развој инфраструктуре која промовише еколошке стандарде. Очекујемо плодну размјену идеја и заједничко обликовање смјерница које ће нас поставити на пут одрживог развоја”, казао је градоначелник.
 
Створити правне претпоставке и стратешки оквир
 
Замјеник градоначелника Брчко дистрикта БиХ др. Анто Домић казао је да је циљ конференције уједно дизање и буђење свијести о потреби заједничког, синергијског дјеловања на пољу Зелене агенде.
 
“Влада жели створити правне претпоставке и стратешки оквир како би се сви уклопили у свој сегмент дјеловања Зелене агенде. Приватни сектор и инвеститори имају своје интересе, али ми морамо балансирати између онога што је интерес приватног сектора, у смислу производње и развоја, али и заштите околиша и циркуларне привреде с циљем прилагођавања новим околностима”, казао је Домић.
 
Подзаконски акти
 
Предсједник Скупштине Брчко дистрикта БиХ Синиша Милић казао је да је Скупштина донијела три важна закона гдје је установљен и стратешки оквир.
 
“Сада нас чека доношење подзаконских аката којим би се ови прописи ставили и у функцију. Ово видим и као прилику за подизање свијести код грађана који могу утјецати на опредјељења оних који су доносиоци одлука. Поздрављам ову конференцију као снажан подстицај да се и Дистрикт укључи са свима осталима у рјешавању ових питања која су од интереса, не само за нас, већ и за генерације које долазе”, истакао је Милић.
 
Подршка званичницима Дистрикта
 
Путем видео линка на данашњој конференцији присутнима се обратио и први замјеник високог представника и супервизор за Брчко дистрикт БиХ Јонатхан Меннути који је дао подршку званичницима Дистрикта на овим активностима и подсјетио да се Брчком и БиХ пружа изузетна шанса на путу ка европским интеграцијама и одрживој енергетској будућности.
 
Обезбиједити предуслове
 
Заступница у Скупштини Брчко дистрикта БиХ и члан “Зеленог клуба Парламента БиХ” Миљана Симић казала је да се нада да ће конференција потакнути институције из законодавне и извршне власти да боље сарађују како би, како је нагласила, што прије донијели подзаконске оквире.
 
“То нам је неопходно у циљу да обезбиједимо сва новчана средства која су нам потребна за зелену енергију и зелене агенде и да на неки начин обезбиједимо и све предуслове за оно што смо се обавезали”, казала је Симић.
 
Миленка Кнежевић, регионални пројект менаџер (Деутсцхе Геселлсцхафт фüр Интернатионале Зусамменарбеит ГмбХ – ГИЗ) казала је да се Влада опредјелила да ће кренути ка мјерама имплементације свих аспеката који су наведени у Зеленој агенди.
 
“Ми ћемо на конференцији чути који су то примјери добре праксе из регије, не само Западног Балкана, него и других европских градова, и све оно што Дистрикт може примјенити у току планирања овог плана као и у току имплементације. Очекујемо и промјене структуралне, не само организационих капацитета Дистрикта, него промјене и у самој имплементацији и планирању одрживе урбане мобилности”, казала је Кнежевић.
 
Пословна заједница укључена у процесе
 
Предсједник Привредне коморе Брчко дистрикта БиХ Велибор Јакић изјавио је да је пословна заједница укључена у ове процесе и да прати дешавања.
 
“Промјена начина живота и промјена смјерова у друштву засигурно доводи до тога да ће доћи и до промјене обављања привредне дјелатности, самог начина пословања и примјена различитих принципа у смислу испуњавања увјета”, казао је Јакић.
 
 
Шеф Полиције Брчко дистрикта БиХ Горан Писић казао је да му је драго што је Полиција поново домаћин дводневне конференције.
 
“Ми као полицијска агенција тражимо бенефите из овог пројекта. Ми смо у смислу Зелене агенде прикупили документацију и тражимо инвеститора у смислу постављања соларних панела који би у потпуности требали да задовоље потребе Полиције Брчко дистрикта БиХ као што је електрична енергија, гријање и хлађење. Када говоримо о урбаној мобилности ми покушавамо да до краја године извршимо одређене промјене у систематизацији и унутрашњој организацији како би се прилагодили без обзира на континуитет и кораке Владе. Надамо се и очекујемо да ће тринаест подзаконских аката, који би требали да регулишу ову област, у скорије вријеме бити усвојени”, казао је Писић.
 
Дводневна конференција ће уједно послужити и као платформа за разговоре о сарадњи с међународним институцијама, посебно с Европском унијом у вези са кориштењем фондова у овим областима.
 
Активности “Зеленог клуба” су подржане кроз ОРФ-ЕТЦ (Отворени Регионални Фонд за Југо-источну Европу - Енергија, Транспорт и Климатске промјене) који имплементира Деутсцхе Геселлсцхафт фüр Интернатионале Зусамменарбеит ГмбХ (ГИЗ), у име Владе Њемачке и суфинансирање Европске уније.