Рудник и термоелектрана “Угљевик”: Биће испуњен план производње електричне енергије :: Semberija INFO ::

 

Рудник и термоелектрана “Угљевик”: Биће испуњен план производње електричне енергије


Ова година, што се тиче производње електричне енергије,  протиче пуно боље у односу на прошлу годину, поготово након ремонта постројења из јула ове године, изјавио је Дико Цвијетиновић, генерални директор Рудника и ТЕ “Угљевик поводом славе Рудника и ТЕ “Угљевик” - Мратиндана, говорећи о пословању рудника и ТЕ “Угљевик” мјесец дана прије завршетка још  једне пословне године.

“Вјерујем да ћемо, уколико овако наставимо до краја године, испунити план производње електричне енергије, а испунићемо и план производње угља. Што се тиче откривке на руднику,  ту имамо извјесних потешкоћа, али, Управа се максимално бори да у наредној години достигнемо и на том плану зацртане циљеве, како бисмо производили довољно електричне енергије. План за ову годину је 1.484 ГВх (гигават сати), а већ са данашњим даном имамо остварен план производње електричне енергије скоро у стоодстотном износу., односно око 1.300 ГWх. Очекујемо да ћемо без већих проблема план производње електричне енергије испунити до краја календарске године”, изјавио је Цвијетиновић.



Говорећи о дугу према словеначкој “Електропривреди”, Цвијетиновић је изјавио да је у рјешавање тог проблема укључен Рудник и ТЕ “Угљевик”, али и Влаеда Републике Српске.

 “Свјесни смо да РиТЕ “Угљевик” не може на себе преузети тај терет и чинимо све напоре, и Влада Републике Српске и Матично предузеће, да изнађемо могућности како бисмо тај дуг ријешили. У току су преговори са Словенцима  и ја вјерујем да ћемо пронаћи најбоље рјешење, како да у наредним годинама тај дуг отплатимо. Уколико све буде онако како смо планирали, већ од Нове године треба да крене испорука једне трећине електричне енергије, тако да се не би стварале нове обавезе. Вјерујем да то нама неће стварати додатне проблеме и да ће наше предузеће пословати стабилно”, изјавио је Дико Цвијетиновић, генерални директор РиТЕ “Угљевик”.

Драгиша Видаковић, извршни директор за производњу угља, говорећи о пословању Рудника  Површинског копа “Богутово село”,  истакао је да су већ отпочели радови на површинском копу “Угљевик исток 1”.



“На новом копу однос угља и откривке је један напрема шест, док је на Површинском копу “Богутово село” износио један напрема четири. Имаћемо у наредном периоду тридесет одсто више откривке да бисмо откопали и произвели довољне количине угља за потребе Термоелектране. За сада испуњавамо планове производње угља, са откривком мало каснимо због проблема измјештања далековода. Сада је тај проблем ријешен и вршимо измјештање регионалног пута.  Пројектовање изводе “Путеви РС”, а ми ћемо финансирати радове. Што се тиче механизације на копу, РиТЕ “Угљевик” располаже са добром и квалитетном механизацијом. Имали смо у претходне двије године проблема око обезбјеђења резервних дијелова, прије свега, због короне и због рата у Украјини. Сада превазилазимо и те проблеме. У овој години смо набавили нови багер, запремина кашике осам кубика, набавили смо и четири нова дампера, носивости деведесет тона. У наредном периоду, уз подршку Владе РС  и “Електропривреде РС” настављамо тренд набавке нове механизације. У наредном периоду значајно се повећава откривка, тако да морамо повећати и број расположиве механизације како бисмо могли остварити све зацртане планове”, изјавио је Драгиша Видаковић, напоменувши да процијењене резерве угља у Угљевику износе око 23 милиона тона, те да је вијек експлоатације рудника планиран до 2039. године, што се поклапа са планираним радом постојећег блока термоелектране и система за одсумпоравање.

Милутин Тасовац, извршни директор за производњу електричне енергије, истакао је да је угљевичка термоелектрана у експлоатацији више од 38 година, односно да ради више од 220.000 сати.



 “Ми смо у посљедњим годинама појачавали редовне ремонте и довели смо погонску спремност термоелектране на ниво који може допринијети испуњавању зацртаних планова. У овој години смо на нивоу стоодстотног остварења плана. У наредних неколико година треба да уђемо у капитални ремонт који ће изискивати значајне инвестиције, како бисмо подигли степен искориштења термо - блока, односно да подигнемо  снагу. На тај начин бисмо били спремни да радимо до 2040. године, до када траје и отплата кредита за одсумпоравање. На тај начин ћемо редовно отплаћивати дуг и остваривати успјешно пословање. Тренутно у РиТЕ “Угљевик” имамо 2.000 радника и двије хиљаде породица директно зависи од овог предузећа. Неких двадесетак хиљада људи зависи од овог електроенергетског гиганта. Ово је изузетно важно предузеће за ниво Републике Српске. Ми смо у овој  години и до 40 одсто електричне енергије производили на нивоу Републике Српске, што значи да је ријеч о изузетно важном индустријском објекту на који и Влада РС обраћа посебну пажњу. Тренутно нас прате тешкоће са судским пресудама које су настале на основу ранијих, предратних  самоуправних споразума, али чинимо напоре да изађемо из свих тих проблема, боримо се да остваримо планове производње електричне енергије и да обезбиједимо егзистенцију за велики број породица”, изјавио је Милутин Тасовац, извршни директор за производњу електричне енергије.

(Семберија Инфо)