Отворено Дијабетолошко савјетовалиште :: Semberija INFO ::

 

Отворено Дијабетолошко савјетовалиште


Свјетски дан борбе против дијабетеса, Удружење дијабетичара ,,Диабета” Бијељина искористило је као прилику да озваничи почетак реализације пројекта ,,Дијабетолошко савјетовалиште” које првентствено за циљ има да благовременом превенцијом и едукацијом стигнемо до боље контроле дијабетеса у бијељинској регији. Морам да нагласим да су нам у реализацији пројекта несебично помогли ЈЗУ Болница ,,Свети врачеви” и Medicom Бијељина’’, прецизирала је Сандра Милошевић, предсједница Удружења дијабетичара ,,Диабета”.
 
Иначе, Дијабетолошко савјетовалиште ће радити сваки радни дан, у времену од 14 до 16 часова. Планирано је да ће у овом савјетовалишту свакодневно медицинска сестра - едукатор пацијентима пружати низ услуге као што су едукацијe и савјетовањa. Ријеч је радионицама,  појединачно и у малим групама, а говориће се о свим темама везаним за дијабетес (едукација о превенцији компликација, о хипогликемији и хипергликемији, о правилној исхрани, о физичкој активности, о самозбрињавању, о самоконтроли, о њези стопала...).



Радиће се бесплатни превентивни прегледи, а то су: мјерење шећера у крви, мјерење крвног притиска, мјерење холестерола, антропометријска мјерења, мјерење ТТ, ТВ ОС и одређивање БМИ, те прегледи стопала монофиламент тестом и звучном виљушком.

-Организоваће се и подјела едукативног материјала и подјела апарата за мјерење шећера у крви. Једном мјесечно биће организована предавања и едукације у групи које ће обављати доктори (ендокринолог, васкуларни хирург, кардиолог, офталмолог и други специјалисти). План је и да једном мјесечно медицинска сестра - едукатор припреми предавање на тему ,,Превенција дијабетесног стопала’’, истакла је Сандра Милошевић, уз подсјећање да се Дијабетолошко савјетовалиште Удружења дијабетичара ,,Диабета” Бијељина налази на Поликлиници (стара хирургија) Болнице ,,Свети врачеви”.

Семберија инфо