ДОМ ЗДРАВЉА БИЈЕЉИНА: ГРАД БИЈЕЉИНА ДУГУЈЕ ДОМУ ЗДРАВЉА ВИШЕ ОД 860.000 КМ :: Semberija INFO ::

 

ДОМ ЗДРАВЉА БИЈЕЉИНА: ГРАД БИЈЕЉИНА ДУГУЈЕ ДОМУ ЗДРАВЉА ВИШЕ ОД 860.000 КМ


Дом здравља Бијељина од Градске управе, закључно са 9. новембром,  потражује 861. 499, 97  КМ, плус 250. 000 КМ, које су требале бити дозначене за реконструкцију 26 секторских  амбуланти, али то није учињено, упркос вишемјесечним писаним молбама упућених Градској управи”, речено је конференцији за новинаре. Како је истакла помоћник директора за економско-финансијске послове Гордана Митровић појаснила је да постоје потраживања још из 2021. и 2022. године, а уколико се средства не дозначе до краја године, потраживања ће достићи износ од око један миллион КМ. Недозначавање финансијских средстава од Градске управе директно угрожава функционисање ове здравствене установе примарне здравствене заштите, а то ће се директно одразити на кориснике здравствене заштите.

-Апелујемо на Градску управу да, уколико је могуће, што хитније дозначе средства, јер је ријеч о намјенским срествима за примарну здравствену заштиту наших грађана која су планирана буџетом града”, рекла је Митровићева. Помоћник директора за правне и кадровске послове Зоран Софрић је појаснио да је нови закон о здравственој заштити ступио на снагу крајем јуна 2022. године, да је таксативно прописао које су обавезе оснивача, у овом случају, то је Град Бијељина.



-Потребно је потписати уговор којим се регулишу међусобне обавезе оснивача, Града Бијељина и Дома здравља, али упркос чињеници да је са Одјељењем за друштвене дјелатности садржај уговора усаглашен још у марту ове године, ни до данас није потписан”, рекао је Софрић. Предсједник Уније синдиката Домова здравља др Дражен Станишић нагласио је да радници Дома здравља “не желе и неће да буду колатерална штета политичких превирања и игара у Бијељини”.

-Желимо да се одрже оптимални услови за наш рад, како бисмо могли да пружамо квалитетне услуге нашим грађанима”, рекао је др Станишић. Директор Дома здравља прим. др Данијела Ђукин сматра да се оснивач ове здравствене установе Град Бијељина, неодговорно понаша према Дому здравља.

-Уколико се почну дозначавати средства Дому здравља, то ће довести до озбиљних финансијских проблема, што ће, нажалост, одразити на здравствену заштиту и здравље наших грађана”, рекла је прим. Др Ђукин. Да се проблем у функционисању  већ појављују, рекла је помоћник директора за медицинска питања др Гордана Савин.

-Имамо 26 секторских амбуланти на различитим локацијама, а због недозначавања средстава из буџета града, извјесно је да ће се нарушити принцип доступности здравствене заштите грађанима који користе услуге Дома здравља, јер ћемо бити принуђени да редукујемо рад амбуланти на одређеним локацијама”, рекла је др Савин. Начелник Службе породичне медицине др Бојана Палексић је нагласила да је одржавање и рад секторских амбуланти у надлежности Градске управе, а уколико се настави са ускраћивањем средстава Дому здравља, постоји оправдан страх да ће бити нарушен принцип доступности здравствене заштите”, рекла је др Палексић.

(Семберија инфо)