СВЕЧАНО ОТВОРЕН ЈОШ ЈЕДАН МИТРОВДАНСКИ ВАШАР :: Semberija INFO ::

 

СВЕЧАНО ОТВОРЕН ЈОШ ЈЕДАН МИТРОВДАНСКИ ВАШАР


На простору Агротржног центра у Бијељини, у организацији АД „Град“ и Туристичке организације Града Бијељина данас је отворена традиционална манифестација Митровдански вашар 2023. На овогодишњој смотри народног стваралаштва (стари занати, кућна радиност, производи од воћа и поврћа...), ситних домаћих животиња и фијакера, своје производе је представило око стотину излагача што је, према ријечима организатора рекордан број излагача на свим досадашњим издањима Митровданског вашара.



Неизоставни дио Митровданског вашара је фијакеријада. Своје фијакере је ове године представило 16 поносних власника од којих су двојица стигли из Градишке. Традиција налаже да фијакери учествују у дефилеу до центра града а ове године традиција је искориштена и да се скрене пажња на заслужене за ред, сигурност, уредност и љепоту Бијељине.

Наиме, у фијакерима су се, од АТЦ-а до Градске управе Града Бијељина возили и припадници ватрогасне јединице, Горске службе спашавања, полазници градских вртића, радници Комуналца... како би се свима њима на тај начин одало признање за све што раде и представљају у нашем граду.



Поред фијакеријаде, нешто по чему је Митровдански вашар у Бијељини надалеко познат јесте и такмичење у припремању свадбарског купуса. Ове године се пријавило 15 екипа од којих екипа једног од организатора АД „Град“ није учествовала у такмичарском дијелу програма. По први пут, организатори су ове године увели новчане награде за три екипе које су, по оцјени жирија показале најбоље кулинарско умјеће у припремању купуса - заштитног знака Семберије.



-Желим да истакнем да Митровдански вашар није економска категорија. АД „Град“ као организатор, данас не остварује никакве приходе на овом простору. То је израз наше жеље и настојања да очувамо богату традицију семберског краја и семберског човјека, да се барем једном сваке године на једном мјесту људи могу срести, дружити се, јести, купити нешто од домаћих производа овдје изложених... Жеља нам је да и наши млади могу видјети фијакере, производе старих заната и да допринесемо афирмацији купуса као заштитног знака Семберије, који је као такав неправедно свих ових година био занемарен“, рекао је Ратомир Драганић, директор АД „Град“ Бијељина.



И овог вашара, пажњу најмлађих је привлачила изложба домаћих, ситних животиња и кућних љубимаца. Поред голубова, канаринаца, папагаја, украсних кокошки, паунова, паса на павиљону је по први пут изложен и магарац, један из стада са фарме магараца и Ранча Нирвана из Доње Чађавице.

Удружење жена из Јање је имало највећи штанд на вашару. Вриједне руке јањанских жена припремиле су велики број домаћих прехрамбених производа, цвијећа, поврћа... Мејра Корајчевић је изложила програм укисељеног поврћа које је, заједно да својим укућанима узгојила у властитом пољопривредном газдинству и на овај начин му дала нову вриједност.



-Окупљање жена у Јањи, у овом удружењу показало се као одличан потез. И са финансијске али, чини ми су још више са оне психичке, друштвене стране јер нам пружа прилику да се дружимо, путујемо заједно а и да продамо наше производе“, изјавила је Мејра Корајчевић за „Семберија ИНФО“.

Своје производе представила је и Данијела Гачић из Богатића. „Гачића магаза“ је пољопривредно газдинство које, како је истакла Данијела од воћа производи све што се може замислити да буде произведено.



-Што је јако важно, ми производимо све од воћа, али не било каквог воћа, ми производимо од нашег воћа. Нашег домаћег, које је узгојено на нашим њивам и пашњацима. Немамо плантажа, немамо неких уговорених количина које морама произвести. Радимо од срца, по старим рецептурама. У Бијељини нисмо прву пут али смо први пут на Митровданском вашару. Овакве манифестације и јесу драж нашег посла јер нам пружају прилику да путујемо и упознамо нове људе“, рекла је Данијела Гачић за „Семберија ИНФО“.

Семберија инфо