Срећни смо што имамо своју Републику Српску :: Semberija INFO ::

 

Срећни смо што имамо своју Републику Српску


Градска борачка организација Бијељина, ломљењем славског колача, обиљежила је данас Крсну славу Борачке организације Републике Српске Светог Великомученика Димитрија - Митровдан.

Миодраг Стевановић, предсједник Градске борачке организације изјавио је да се крсна слава Борачке организације Републике Српске обиљежава у слободној Републици Српској.



 “Ми, борци, ствараоци Републике Српске, патриоти, ту смо да чувамо нашу традицију и нашу Републику Српску. Улога Борачке организације, у вријеме прије тридесет година, када је и формирана, била је усмјерена на очување наше српске традиције, на подсјећање на наше слободарске битке и очување успомена на наше погинуле борце. Након тридесет година имамо пуно нагомиланих проблема и велики број демобилисаних бораца који су у незавидном материјалном положају. Због тога је наш рад базиран на пружању помоћи тим људима. Борачка организација Републике Српске остварила је кроз преговоре с Владом Републике Српске повећање борачког додатка за износ од 150 милиона КМ. То је значајно повећање, али ће они који су незадовољни рећи да је то десетак пфенига по дану или три КМ по мјесецу. Знамо да је то недовољно, али, то је први корак који је учињен и вјерујем да ће добро доћи великом броју наших бораца.  Борци пете и шесте категорије уведени су у мјесечни додатак, борци који су намирили осамнаест година 1994. и 1995. године, који никада нису имали никаква примања, сада ће примати седамдесет до осамдесет КМ мјесечно. Борци прве категорије, који су имали само борачки додатак на годишњем нивоу, у износу од 150 КМ, сада ће на годишњем нивоу примати 1.500 КМ. То је неко повећање које смо остварили кроз преговоре”, изјавио је Стевановић, нагласивши да се Борачка организација ангажује на поправљању материјалног стања комплетне борачке популације.



“Данас смо срећни што имамо своју Републику Српску, што не дозвољавамо и никада нећемо дозволити да БиХ буде грађанска држава и држава без ентитета, да нећемо дозволити да нас неко контролише са дугим цијевима. Република Српска је тековина Одбрамбено - отаџбинског рата и она ће опстати и још дуго ће постојати, јер ћемо ми, њени ствараоци, чувати своју Републику Српску”, нагласио је Стевановић.

Игњат Ђорђић, припадник Прве семберске лаке пјешадијске бригаде изјавио је да ће борци дуго славити и обиљежавати славу Борачке организације Републике Српске.
 

“Сматрам да је важно да борци обиљежавају овакве датуме, да се присјећају погинулих другова који су животе дали за Републику Српску. Ово је тешко вријеме за нашу Републику, јер је изложена нападима са свих страна. Нападима су изложени појединци, личности, функције и институције. Борићемо се, као што смо се и у рату борили, да очувамо Републику Српску, да имамо свој простор и своју територију. Нама нико не смета, али ми морамо сачувати простор за који су животе дали хиљаде и хиљаде наших изгинулих бораца”, истакао је Ђорђић.



Рајко Бандука, ратни ађутант команданта Главног штаба Војске Републике Српске Ратка Младића, изјавио је да га изузетно радује ово окупљање са ратним друговима, на Митровдан - крсну славу Борачке организације Републике Српске.
 

“Сјећамо се наших погинулих другова и евоцирамо успомене на њих. Изузетно је важно да се окупљамо, дружимо и да се не дијелимо. Позвао бих све наше борце да се ујединимо, јер на тај начин најбоље бранимо Републику Српску”, изјавио је Рајко Бандука.

Семберија Инфо