Одржан међустраначки састанак - Сједница Скупштине града 14. новембра :: Semberija INFO ::

 

Одржан међустраначки састанак - Сједница Скупштине града 14. новембра


Представници одборничких клубова и политичких странака које имају своје одборнике у Скупштини града, одржали су данас међустраначки састанак на којем је договорено да се 24. редовна сједница Скупштине града одржи 14. новембра.



 Предсједник Скупштине града Александар  Ђурђевић обавијестио је новинаре да су међустраначком састанку присуствовали одборници Демос-а, Републичке странке Српске, Уједињене Српске, СНСД-а, Покрета за Бијељину, СДСС Мићо Мићић, Социјалистичке партије, ДНС-а, НПС-а и СДА, дакле, представници скупштинске већине.  Клуб одборника СДС-а оправдао је свој изостанак, док се остали нису јавили, нити су оправдали свој изостанак.

“Нисмо ни сигурни, да ли и у ком обиму постоји Клуб одборника ПДП-а, с обзиром на то да је један број људи из ПДП-а прешао у Народни фронт Јелене Тривић. У наредном пеироду видјећемо у ком правцу ће то ићи. Наравно, на састанак је позван градоначелник Петровић и представници Градске управе, као предлагачи већине тачака, али се они ни овога пута нису одазвали. Они су предлагачи већине тачака и ови скупштински материјали су први материјали који су нам достављени након готово четири мјесеца за сједницу Скупштине града. За наредну сједницу, која ће бити одржана 14. новембра, у уторак, у десет часова, имамо негдје око 45 тачака дневног реда и прилично обиман материјал. Од неких важних тачака треба истаћи Извјештај о извршењу буџета за првих шест мјесеци. Одраније имамо Извјештај о извршењу буџета за 2022. годину и Извјештај за први квартал 2023. године у којем имамо низ занимљивих података које су потписали представници Градске управе и градоначелник Петровић, изјавио је Ђурђевић, нагласивши да је у тим извјештајима наведено да је за 2022. годину  дефицит у буџету износио 2,2 милиона КМ, такође, да је у 2022. години пробијен буџет  за око милион марака у односу на одобрени буџет.



“То је констатовано Планом за измирење обавеза који је достављен на сједницу Скупштине града. Фискални савјет Републике Српске је констатовао да постоји нерационалност приликом нових запошљавања, што је и довело до пробијања буџета. Обратили смо се и Пореској управи РС, на основу Закона о слободном приступу информацијама, те смо добили информацију да у Градској управи тренутно постоји  151 новозапослени радник на одређено  вријеме, плус одређени број радника по уговору о дјелу, иако је Законом о локалној самоуправи  јасно дефинисано да прекорачење може износити само  десет одсто у односу на укупан број запослених у Градској управи, што износи око 34 радника. То значи да је пет пута прекорачена та цифра. Уколико знамо да је просјечна плата око 1.300 КМ, плус порези и доприноси, онда долазимо до цифре веће од три милиона КМ, колико је неопходно за нова запошљавања. У том случају не чуди што је град Бијељина пробио одобрени буџет за око милион КМ”, истакао је Ђурђевић, додавши и то да су  одборници констатовали   како су скупштинску процедуру упућене неке тачке које је требало разматрати почектом године, у јануару или фебруару.

“Тако је приједлог програма за изградњу комуналне инфраструктуре на територији града Бијељина за 2023. годину достављен за расправу у новембру. Сезона радова је при крају и депласирано је сада о томе доносити одлуку. Градоначелник и “Комуналац” су поново доставили приједлог о давању сагласности Скупштине града на цјеновнике услуга одвожења и одлагања комуналног отпада, односно поново су предложили повећање  ових цијена, иако је Скупштина града једном то већ одбила. Не желим прејудицирати  у којем правцу ће ићи ова иницијатива, али, јавност треба да буде информисана о томе. Још увијек нема нацрта ребаланса буџета, иако је та процедура доведена до краја. Тај материјал мора ићи у форми нацрта, тек онда у јавну расправу, уз сагласности Министарства финансија. Ријеч је о озбиљној и обимној процедури, а ми почектом новембра немамо тај нацрт у скупштинској процедури. Нисам сигуран у којем ће правцу све то ићи”, изјавио је Ђурђевић.

(Семберија Инфо)