НАЧЕЛНИК САВИЋ УЧЕСТВОВАО НА КОНФЕРЕНЦИЈИ О ЕНЕРГЕТСКОЈ ЗАЈЕДНИЦИ ГРАЂАНА :: Semberija INFO ::

 

НАЧЕЛНИК САВИЋ УЧЕСТВОВАО НА КОНФЕРЕНЦИЈИ О ЕНЕРГЕТСКОЈ ЗАЈЕДНИЦИ ГРАЂАНА



“Зашто БиХ стоји у мјесту када се ради о енергетској заједници грађана и енергетској заједници обновљиве енергије?”, је питање којим се бавила панелна конференција која је одржана у Сарајеву (30. октобра 2023. године), а на којој је учешће узео и начелник општине Лопаре Радо Савић.

БиХ је једина у Европи која није омогућила грађанима да учествују у енергетској транзицији. Све је стављено на чекање, с обзиром на то да у БиХ још нису ступили на снагу сви закони који би то и омогућили.


Дамир Миљевић, члан Управног одбора Центра за одрживу енергетску транзицију Ресет је новинарима рекао да у Републици Српској постоји закон који то омогућава, те да су сви рокови за доношење подзаконских аката пробијени.

У Дистрикту Брчко ништа није урађено, док је у Федерацији БиХ у јулу усвојен сет реформских енергетских закона. Најважнији, Закон о обновљивим изворима енергије, усвојен је у Парламентарној скупштини БиХ на оба дома, али још није објављен.

Он је навео да су грађани локалне заједнице и привреда носиоци енергетске транзиције.
“Када погледате шта се дешава у свијету, видите да нигдје енергетску транзицију не воде државе и електропривреде” – додао је Миљевић.

Радо Савић, начелник општине Лопаре је истакао да је за локалну заједницу веома важно да се на вријеме укључи у савремене токове употребе обновљивих извора енергије, те да се у што већој мјери замијене фосилна горива обновљивим изворима енергије.

“Законски правни оквир није савршен, али на локалном нивоу постоје могућности за напредак и у том смислу општина Лопаре већ има неколико конкретних пројеката”, рекао је Савић.

Он је изразио захвалност организаторима Центру за одрживу енергетску транзицију Ресет и Фондацији Хајнрих Бел /Heinrich Böll/, те додао да је конференција била прилика да се стекну нова искуства и знања из области енергетске транзиције.