Подстицајна средства за 27 самосталних предузетника :: Semberija INFO ::

 

Подстицајна средства за 27 самосталних предузетника


Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић потписао је уговоре са 27 грађана који су добили средства на основу Јавног позива за додјелу подстицајних средстава у функцији самозапошљавања предузетника у овој години.

 Уговори су потписани са 27 предузетника, од чега је двадесет занатско - предузетничких радњи, три радње за пружање интелектуалних услуга и четири радње за пружање услужних дјелатности.




“Ми смо прије двије године прекорачили ту бројку од 2.000 регистрованих предузетничких радњи. Наша жеља је да предузетници одобрена средства искористе на најбољи могући начин, да прошире своју дјелатност, повећају обим услуга, те да се и други преедузетници угледају на њих. Редовним плаћањем доприноса и обавеза они ће утицати и на развој наше локалне заједнице. Изузетно је важно да се одобрена средства намјенски искористе за набавку основних средстава, резервних дијелова, уплату доприноса и измирење трошкова вођења пословних књига. Ми из Градске управе ћемо се потрудити да се број предузетничких радњи повећа у наредном пеироду, али и разноврсност занатских услуга у граду. Да би се предузетничке радње могле даље развијати, изузетно је важно да се коначно донесе одлука о повећању прага за улазак у ПДВ систем са садашњих 50.000 КМ на 100.000 КМ, како предузетници не би бјежали у област сиве економије и настојали да избјегну пореске и друге обавезе. Најважније је обезбиједити пословање у регуланрим законским оквирима, а ми ћемо са своје стране осмислити и нове мјере за развој предузетништва и привреде у нашем граду”, истаао је градоначелник Петровић.

Душан Трифковић из Одјељења за привреду Градске управе Бијељина изјавио је да регистровањем самосталних предузетничких радњи млади људи поспјешују останак младих на овим просторима и утичу на заустављање негативног тренда одласка младих у западноевропске земље.

“Тренутно имамо око 2.268 регистрованих предузетничких радњи, а надамо се да ће их до краја године бити око 2.300.  У структури, још увијек доминирају занатске радње у Бијељини. Ми се надамо да ћемо у буџету за наредну годину обезбиједити 300.000 КМ за подстицајна средства предузетницима на име набавке основних средстава и још око 250.000 КМ на име новог запошљавања”, изјавио је Трифковић.

Радмила Ђокић је недавно регистровала модни кројачки салон и она каже да ће јој одобрена подстицајна средства пуно значити.

 “Одобрено ми је 5.000 КМ и та средства представљају вјетар у леђа, када је у питању развијање посла. У овој струци радим већ четири деценије, али сам поносна што сам обезбиједила властити кутак за израду модних хаљина за дјевојчице и за преправке гардеробе. Пуно значи када имате подршку локалне заједнице и оних који знају шта значи улазак у самостални бизнис”, каже Радмила Ђокић.

Дарко Калабић је отворио самосталну занатску радњу за извођење молерско - декоративних радова. И он је изразио захвалност Градској управи због одобрених 5.000 КМ, истакавши да ће му тај новац помоћи да пријави своју дјелатност, да уплаћује доприносе и да у догледно вријеме оствари и услов за пензију.

“Одлучио сам да овдје живим и радим, да нешто стварам са својим народом. Немам ништа против запада, живио сам и у уностранству. Пуно боље се осјећам у својој држави И са својим народом”, изјавио је Калабић.

(Семберија инфо)