Октобар – мјесец борбе против карцинома дојке :: Semberija INFO ::

 

Октобар – мјесец борбе против карцинома дојке


Foto: Semberija info
Поводом октобра – мјесеца борбе против карцинома дојке у просторијама Служе радиолошке и ултразвучне дијангостике Дома здравља Бијељина, данас су се обављали бесплатни мамографски прегледи грађанки.

Јела Алексић, начелница службе радиолошке и ултразвучне дијагностике Дома здравља Бијељина, казала је да је за данас предвиђено да се прегледа 50 жена које су послате на бесплатан превентивни преглед од стране породичног љекара и истакла да је карцином дојке, као и сви други малигнитети у порасту, те апеловла на све жене да обављају превентивне прегледе.



 -Као љекар годинама причам о превенцији карцинома дојке, али и о превентивним прегледима. Једном мјесечно свака млада жена после двадесете године живота, па чак и раније треба да уради самопреглед. Када се ради самопреглед најбоље би било да то буде десети дан циклуса, јер су дојке тада најлакше за преглед и најмање су под утицајем хормона и увијек личе на прошло пипање, тако да све неравнине могу да се запамте, а појавом нових неравнина иде се љекару. Једном годишње потребно је да се ради ултразвучни  преглед дојке, а након напуњених 40 година и више потребно је почети са превентивним мамографијама, које се раде на сваке двије године. После четрдесете године, једном мјесечно се ради самопреглед, једном годишње ултразвук, а једном у двије године мамограф“, истакла је др Јела Алексић и овим путем апеловала на све породичне љекаре , да подсјећају жене колико је важан преглед дојки, јер према њеним ријечима и у овом времену код њих долазе жене са задњим стадијумом карцинома дојке, а када долазе редовно на прегледе на вријеме се све може открити и терапија је много лакша.

Зоран Василић, специјалиста породичне медицине и шеф Одјељења за промоцију здравља и превенцију болести Дома здравља Бијељина, рекао је да су сви љекари породичне медицине имали задатак да из свог тима пронађе једну жена која је у ризику, старости од 40 до 60 година живота, која има неку позитивну породичну анемнезу, а да раније није радила мамографске прегледе, да га уради данас.



-На наш позив да ураде превентивне мамографске прегледе до сада се одазвало 99 одсто жена, а планирано је око 50 прегледа мамографом за данас. Такође, напоменуо бих да ово није једина активност коју су запослени  у Дому здравља Бијељина обавили у октобру као мјесецу борбе против карцинома дојке. Наиме у току протекле недјеље у сарадњи са организацијом Inner wheel klub Бијељина организовали смо превентивне палпаторне прегледе дојки чланица ове организације, а затим смо заједно са њима и нашим медицинским техничарима дијелили здравствено промотивни материјал.  Овим путем подсјетио бих све да ћемо вечерас у просторијама Народне библиотеке „Филип Вишњић“ Бијељина у сарадњи са запосленима у библиотеци, као и са Удружењем жена обољелих од карцинома дојке „Геа“ органзовати предавање под називом „Превенција је најбољи лијек“, рекао је др Василић и нагласио да је „грам“ превенције  вриједнији и тежи него „килограм“ лијечења.

Василија Којић, једна од жена које су данас обавиле превентивни мамографски преглед казала је да редовно одлази на превентивне прегледе и овим путем свим женама поручила да редовно одлазе на њих.



(Семберија инфо)