Форум “Визија до 2050.” одржан у Општини Угљевик: Заједничком визијом до свјетлије будућности :: Semberija INFO ::

 

Форум “Визија до 2050.” одржан у Општини Угљевик: Заједничком визијом до свјетлије будућности


Угљевик (Босна и Херцеговина), 13.10.2023. – Након Општине Бреза, Општина Угљевик била је домаћин форума посвећеног дефинисању заједничке визије "Визија до 2050.", важног догађаја у оквиру програма „Одржива транзиција Босне и Херцеговине (БиХ СуТра)“.  По узору на Општину Бреза, Угљевик је угостио представнике различитих сектора, укључујући представнике власти, невладиних организација, приватног сектора и медија. Они су заједно учествовали у заједничкој вјежби визуализације како би идентификовали изазове са којима се Општина Угљевик суочава и заједнички подијелили визију будућности.

Догађај, организован у оквиру "БиХ СуТра" програма, нагласио је кључну улогу учествовања грађана у дефинисању будућности локалне заједнице. Кроз партиципативни приступ учесници су истраживали рјешења за горућа питања: "Гдје желимо бити и како желимо живјети у будућности?"

Вања Зекић, замјеница начелника Општине Угљевик, подијелила је јединствене изазове и наде општине у будућност, рекавши: „Живимо у општини богатој угљем, који је виталан за живот наше заједнице. Међутим, суочавамо се са еколошким проблемима који се односе на загађење и евентуално исцрпљивање наших резерви угља. "БиХ СуТра" програм има за циљ понудити иновативне идеје како би се осигурао одржив и просперитетан живот за наше грађане у годинама које долазе."

Иницијатива „Визија до 2050.“ представља прву програмску активност након званичног представљања програма „БиХ СуТра“ и потписивања Меморандума о разумијевању (МоУ) у септембру 2023. године у Сарајеву. Програм уједињује представнике четири пилот општине/града, укључујући Бановиће, Брезу, Угљевик и Живинице, Министарства вањске трговине и економских односа Босне и Херцеговине и Амбасаде Шведске у БиХ (Шведске агенције за међународни развој и сарадњу – Сида).

Општина Угљевик је једна од бх. општина која је опредијељена за инклузивни и партиципативни приступ, те потиче грађане и заинтересоване стране на активно учествовање. Онлине анкета која је и даље у току омогућава свима заинтересованим да подијеле своју визију Општине Угљевик те на тај начин учествују у креирању будућности.

Коментари, сугестије и допуне прикупљени током форума и онлине анкете биће интегрисани у "Визију до 2050.” Ова Визија ће бити "живи" документ, који ће обухватити различите перспективе чланова заједнице у Општини Угљевик. Овај документ ће обликовати Транзицијски план Општине Угљевик, који би требао бити усвојен у љето 2024. године. План ће дефинисати специфичне мјере, активности и изворе финансирања за предложене иницијативе. Програм “БиХ СуТра” ће затим понудити подршку реализацији ових мјера у наредних годину и по дана.

У наредном периоду планирано је одржавање форума за дефинисање заједничке визије „Визија до 2050.“ у још двије програмске општине/града: Живинице (17.10.2023.) и Бановићи (1.11.2023.).

Више о програму „БиХ СуТра“

„БиХ СуТра“ подстиче локални приступ од дна према врху у изради планова транзиције и провођењу свеобухватних политика транзиције у рударским подручјима широм Босне и Херцеговине. Општи циљ је пружање подршке БиХ у процесу декарбонизације и изградњи еколошки одрживе будућности, те усклађивање ових процеса са другим развојним приоритетима. „БиХ СуТра“ ће оспособити заинтересоване стране да утврђују и проводе стратегије за смањење емисија, јачају иновативне технологије и приступе, као и да израђују амбициозне, али оствариве политике.

Бановићи, Бреза, Угљевик и Живинице, четири јединице локалне самоуправе, су пилот подручја за овај програм, са укупним бројем становника од око 105.000. Ове јединице ће служити као инспирација и модел за друга рударска подручја у БиХ.

Програм финансира Шведска, а проводи га глобално познати еколошки тхинк танк, Штокхолмски инститит за околиш (СЕИ).

За више информација посјетите: бихсутра.ба.