БИЈЕЉИНА: 18. ДАНИ ПОРОДИЧНЕ МЕДИЦИНЕ :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНА: 18. ДАНИ ПОРОДИЧНЕ МЕДИЦИНЕ


У Бијељини се одржава дводневни симпозијум, 18. Дани породичне медицине. Помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Милан Латиновић истакао је да је модел породичне медицине у Српској организован према концепту модерних здравствених система који укључују промоцију здравља и превенцију болести.
 
-Поред услуге коју смо у ранијим системима имали, а односе се на лијечење, дијагностику и рехабилитацију, тимови породичне медицине имају обавезу да пружају и услуге промоције здравља и превенције болести, што су концепти модерних здравствених система", рекао је Латиновић. У име организатора дводневне конференције са међународним учешћем, предсједник Удружења доктора породичне медицине Републике Српске прим.др Драшко Купрешак, нагласио је да слоган конференције “Буди спреман - одговори на изазове” на симболичан начин указује да се налазимо у специфичној ситуацији, у добу глобализације, дигитализације, вјештачке интелигенције и друштвених мрежа". Он је истакао да се доктори породичне медицине морају ојачати квалитетним и свеобухватним знањима и новим вјештинама, како би могли да одговоре на потребе грађана. Предсједник Удужења  кардиолога Републике Српске примаријус др Милица Ловрић, истакла је да је “пред љекарима  породичне медицине, из године у годину,  све више изазова, али и одговорност за правовремено откривање, дијагнотиковање, упућивање , лијечење и  превенцију болести”.


 
-Желим истаћи добру сарадњу измедју удружења у протеклом периоду, кад је епидемија корона вирусом заробила љекаре  који су се едуковали и размјењивали искустава  путем он лине патформе, а Удружење кардиолога Српске је у сарадњи  са  Удружењем доктора породичне медицине,  дефинисало  смјернице за лијечење  срчане инсуфицијенције , хипертензије , атријалне фибрилације и  дислипидемије како би и породичним љекарима  олакшали лијечење амбулатних пацијената”, рекла је прим. др Ловрић.   На скупу учествују еминентни предавачи у области породичне медицине из Холандије и Португалије, Кореје, Хрватске, Србије и Српске,а прво предавање одржао је проф. др Златко Максимовић, директор Болнице “Свети врачеви”, на тему „Управљање промјенама – Рад у кризним ситуацијама“. Максимовић је претходно истакао да је породична медицина стуб примарне здравствене заштите.
 
-Као дугогодишњи директор дома здравља учествовао сам у имплементацији породичне медицине и знам колики је њен значај у медицини уопште. Не може бити добра примарна медицина без добро организоване породичне медицине, јер је она стуб примарне здравствене заштите. Болница у Бијељини има одличну сарадњу са примарном здравственом заштитом и вјерујем да ће тако бити и у наредном периоду“ рекао је проф.др Златко Максимовић. На конференцији ће бити промовисане и писане публикације за љекаре породичне медицине, смјернице за борбу против пушења, а симпозијуму присуствују и представници Удружења нефролога Српске, директори домова здравља, болница и други гости.
 
(Семберија инфо)