У ТОБУТУ И МРТВИЦИ СВЕЧАНО ОБИЉЕЖЕН ПРАЗНИК ЗАЧЕЋА СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА - ЈОВАНИ :: Semberija INFO ::

 

У ТОБУТУ И МРТВИЦИ СВЕЧАНО ОБИЉЕЖЕН ПРАЗНИК ЗАЧЕЋА СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА - ЈОВАНИ


У Тобуту код Лопара обиљежен је празник Зачеће Светог Јована Крститеља – Јовани, крсна слава тобутске цркве Светог Јована Крститеља.

“Близу нам је јубилеј 100 година од рођења ове наше цркве мајке, љепотице Мајевице, тобутске светиње, која је 6. октобра 1939. године освјештана и данас је и крсна слава светиње”, рекао је протојереј-ставрофор Неђо Зарић, парох тобутски.

Тим поводом служена је литургија и парастоси погинулим српским борцима у протеклим ратовима.

Обиљежавању крсне славе храма су присуствовали бројни вјерници са подручја тобутске парохије и ширег простора.

Присутни су били начелник општине Лопаре Радо Савић, делегат из реда српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Желимир Нешковић и директор Дома здравља Душан Шакотић.

У мртвичком Храму Светог Илије је на данашњи празник Зачећа Светог Јована Крститеља обиљежено 32 године од освећења овог Храма. Свету литургију су служили игуман манастира Озрен архимандрит Гаврило Стевановић, јереј и мртвички парох Бојан Крстановић, јереј Бранко Ерић, парох из Бузекаре.

На литургији су присуствовали предсједник Скупштине Општине Лопаре Миленко Ристић, мјештани Мртвице и остали вијерници.

Након Литургије је обављена Литија око светог Храма, односно освећење жита и резање колача, а потом је услиједила и трпеза љубави коју су припремили мјештани Мртвице, заједно са јерејом Бојаном Крстановићем.

Јереј и мртвички парох Бојан Крстановић је изјавио да је данашњи празник Зачећа Светог Јована симбол свемоћи вјере и дан када је у Мртвици, прије 32 године, први пут освећен Храм Светог Илије.

,,Данашње окупљање вијерника у нашем Храму је значајно за све нас, посебно уколико се осврнемо на чињеницу да живимо у времену гдје смо се сви отуђили једни од других. Ми као вијерници смо дужни да не дозволимо да се потпуно отуђимо, а управо кроз заједничку молитву и трпезу љубави то и чинимо“, истакао је јереј Крстановић