ПРОЈЕКАТ "МАЈЕВИЦА БЕЗ МИНА" :: Semberija INFO ::

 

ПРОЈЕКАТ "МАЈЕВИЦА БЕЗ МИНА"


Деминирање које је у току у општинама Лопаре и Угљевик у Републици Српској и Челић, Теочак и Сапна у Федерацији БиХ се спроводи уз финансијску подршку владе Њемачке.

На подручју општина Угљевик и Лопаре траје деминирање у оквиру пројекта "Мајевица без мина", а очекује се да Угљевик ове, а Лопаре наредне године буду проглашени општинама без минске опасности, изјавио је Горан Ждрале из Центра за уклањање мина – Регионална канцеларија Пале.

Он је рекао да су деминерски радови у Лопарама почели прошле године, а обавља их деминерска организације Норвешка народна помоћ, а у Угљевику je деминерска организација "Маг" стартовала у мају ове године.

"Велики је дисбаланс између ове двије општине због чињенице да Угљевик има много мању контаминацију минама, тако да очекујемо да ћемо до краја године Угљевик прогласити општином без мина у Републици Српској", рекао је Ждрале новинарима.

Према његовим ријечима, за сада су активни на девет локација у Угљевику гдје је пронађено двадесетак мина и исто толико других минско-експлозивних средстава, што је и очекивано јер је након рата на овом подручју извршено војно уклањање мина.

"Када су у питању Лопаре, ситуација је доста сложенија и специфичнија, дефинисана су четири велика пројекта, а активности се тренутно изводе само на једном од њих који обухвата подручје Мајевице и до сада је пронађено 160 минско-експлозивних средстава свих врста, противпјешадијских и противтенковских мина", рекао је Ждрале.

Деминери су, према његовим ријечима, задовољни динамиком радова и очекују да се пројекат заврши до краја године.

"За идућу годину нас очекује значајан изазов на три велика пројекта Брусница, Пипери и Лопаре три и надамо се да ћемо тај велики посао урадити у идућој години и тиме и општину Лопаре прогласити општином без минске опасности", рекао је Ждрале.

Он је похвалио сарадњу са локалним заједницама.

Ждрале је навео да деминери на Мајевици имају и знајачну подршку Шумског газдинства "Мајевица" Лопаре, које је помагало да се што хитније санира приступ локацијама.

„Овај пројекат је од великог значаја за општину Лопаре, као и друге сусједне општине, јер ће се деминирањем Мајевице створити услови за лакши живот становника на овим подручјима и подстаћи развој туристичких потенцијала овог региона, као и других грана привреде.

Посебну захвалност упућујемо Мисији ОЕБС-а у БиХ, као и Амбасади Њемачке у Босни и Херцеговини и пуковнику Франц Јозефу Нолту, који су препознали значај овог пројекта и обезбиједили средства у износу од око 9 милиона евра“ да се пројекат успјешно реализује, истакао је начелник општине Лопаре Радо Савић.