БИЈЕЉИНА: ДАНИ ПОРОДИЧНЕ МЕДИЦИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНА: ДАНИ ПОРОДИЧНЕ МЕДИЦИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ


У Бијељини су почели 18. Дани породичне медицине Републике Српске са међународним учешћем, а скуп организује Удружење доктора породичне медицине. Циљ дводневног стручног скупа је усвајање нових знања и технологија у лијечењу различитих обољења – кардиоваскуларних, дијабетеса, те кориштења ултразвучне дијагностике у породичној медицине. Драшко Купрешак, предсједник Удружења доктора породичне медицине Републике Српске, рекао је да је ово јубиларна конференција и да су поносни на чињеницу да су успјели да се организују и окупе цијели регион.





-Регион се одазвао и имамо више од 250 регистрованих домаћих водећих стручњака, а са нама су и  гости из Холандије, Португала.Кореје, Србије и Хрватске”, рекао је Купрешак. Помоћник министра здравља др Милан Латиновић поздравио је у име министарства, одржавање конференције.



-Породична медицина је наше стратешко опредијељење, још из 1996. године, када је НСРС усвојила први програм и акциони план о реформи здравственог система у РС, гдје је носилац примарне здравствене заштите породична медицина. Овај модел има изванредне могућности, како за здравствене раднике, тако и за грађане, што је и најважније. Главна карактеристика је да тимови породичне медицине имају своју популацијукоја је код њих регистрована и они брину о њиховом здрављу. Министарство има неколико програма који ће бити усмјерени на унапређење квалитетапружањауслуга у примарној здравственој заштити, односно, у породичној медицине”, рекао је Латиновић.  Директор Болнице “Свети врачеви” проф. Др Златко Максимовић поздравио је организовање конференције и подсјетио да је као дугогодишњи дирецтор Дома здрвља учествовао у имплемнтацији породичне медицине.



-Знам колико је значај породичног доктора и породичне медицине. Примарна медицина не може бити добра уколико није добра породична медицина, а породична медицина је стуб примарне здравствене заштите и здравства Републике Српске. Задовољство ми је што ћу бит ии предавач, јер конгреси и конференцији су прилике, да се поред тога што се упознају нови људи и увијек нешто ново научи. Задовољство ми и што се конференција одржава у нашем граду, а такође желим да истакнем да Болница “Свети врачеви” има одличну сарадњу са примарном здравственом заштитом,а вјерујем да ће тако бит и у наредном период”, рекао је Максимовић. На дводневном скупу ће у оквиру панел-сесије бити разматрано питање функционисања и даљег развоја интегрисаног здравственог система (ИЗИС) у здравственом систему Републике Српске, а учествоваће представници Министарства здравља и социјалне заштите, Фонда здравственог осигурања, „ММС кода“, фармацеутског друштва, Актива директора болница, те Удружења доктора породичне медицине. На скупу под слоганом „Буди спреман – одговори на изазове“ учествоваће и еминентни предавачи у области породичне медицине из Холандије и Португалије Хамид А. Алихамад и Алиона Фомин, професор Донг Шиниз из Кореје, професор Дубравко Хуљев из Загреба, те водећи домаћи стручњаци – Никола Шобот са Кардиохирургије УКЦ РепубликеСрпске, Сузана Савић из Бањалуке, Данијел Атијас из Добоја, као и директор болнице „Свети врачеви“ Златко Максимовић. Осврт на доба пандемије и утицај медија даће новинар из Београда Оливера Јовићевић, а на конференцији ће бити промовисане и писане публикације за љекаре породичне медицине, смјернице за борбу против пушења. Конференцији присуствују и представници Удружења нефролога Српске, затим предсједник Удружења кардиолога Републике Српске примаријус др Милица Ловрић, директор Дома здравља Бијељина примаријус др Данијела Ђукин, те директори других домова здравља, болница и други гости.



(Семберија инфо)